Президентът Румен Радев няма да връчи третия мандат на партията

...
Президентът Румен Радев няма да връчи третия мандат на партията
Коментари Харесай

Радев няма да даде третия мандат на Янев

Президентът Румен Радев няма да връчи третия мандат на партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев " Български напредък ", а ще избира сред парламентарните групи на Българска социалистическа партия и " Демократична България ", научи " Офнюз " от източници в президентството.

Според Конституцията първият и вторият мандат се връчват на първата и втората по величина обединения в Народното събрание. В 48-ото Народно заседание първи по бройка са ГЕРБ, които не съумяха да сформират държавно управление. Втори са  " Продължаваме промяната ", само че и те през днешния ден върнаха втория мандат несбъднат.

При връчването на третия мандат, президентът има право на избор сред останалите парламентарно показани политически сили - съответно ДПС, " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ". По време на предходните 45-о, 46-о и 47-о Народно заседание президентът и трите пъти избра издигналите го за президент Българска социалистическа партия и връчи третия изследователски мандат на водача на партията Корнелия Нинова.

Източници на " Офнюз " настояват, че този път президентът съществено обмисля опцията да връчи третия мандат на Демократична България. Десницата обаче се сблъсква идеологически с Радев по въпроса за войната в Украйна. По време на речта си при откриването на сегашния парламент Радев разкритикува Демократична България, като сподели, че  " най-възбудените войнолюбци в никакъв случай няма да рискуват живота си, само че с лекост ще рискуват живота на българите ".

В последно време Корнелия Нинова ускори рецензиите си към президента и даже поде персонална офанзива против щерка му в парламентарната комисия по просвета и медии. Съображенията на президента срещу даването на третия мандат на Демократична България са евентуалните рецензии от Българска социалистическа партия, че дефинитивно е предал левицата, както и че решението му е взето под напън от американското посолство.

Въпреки спекулациите, че третият мандат най-вероятно ще отиде при Стефан Янев, който Радев два пъти назначи за длъжностен министър председател, подобен вид към този момент не се обмисля, прибавят нашите източници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР