Президентът Румен Радев не смята, че е надхвърлил правомощията си

...
Президентът Румен Радев не смята, че е надхвърлил правомощията си
Коментари Харесай

Румен Радев не смята, че е надхвърлил правомощията си с инициативите за нов главен прокурор

Президентът Румен Радев не счита, че е надхвърлил пълномощията си със срещите, които организира през последните месеци по своя самодейност по отношение на процедурата по желание на нов основен прокурор. " Далеч съм от мисълта, че надвишавам своите пълномощия. Аз се повеждам само от правилото на разделяне на управляващите, само че и не подценявам своето обвързване, защото аз съм най-после на процеса и подписвам указа ", съобщи Радев при откриването на кръгла маса в президентството, на която са поканени и участват представители на съсловните и професионалните организации, както и неправителствени организации.

Той изясни, че в процедурата по назначение има финалната дума за издаването на декрет за назначение, а е извънредно значимо тя да бъде транспарантна и новият основен прокурор да бъде определен по ясно дефинирани критерии.

" Новият основен прокурор би трябвало да има високо публично доверие ", съобщи президентът. По думите му функционалностите на основния прокурор са значим фактор за ефикасна битка с престъпността и корупцията, а също по този начин и за одобряването на законността.

" Трябва да има високи публични упования към тази процедура. Обществото би трябвало да получи гаранции за сполучливия ѝ ход, а това значи ясни критерии, бистрота и добра обоснованост на мотивацията за номинациите на основен прокурор ", съобщи президентът при откриването на полемиката. " Главният прокурор, който ще бъде определен, е претрупан с огромни упования, предстоят му значими задания, по тази причина е значимо още от старта той да има високо публично доверие ", уточни президентът.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР