Президентът Румен Радев не приема интеграцията на Република Северна Македония

...
Президентът Румен Радев не приема интеграцията на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Румен Радев намекна за нова политика спрямо Северна Македония

Президентът Румен Радев не приема интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз да бъде за сметка на използването на българската история, език и еднаквост като разменна монета.

Това разгласи президентът по време на среща със Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република България и Република Северна Македония.

Последната среща на комисията буди безпокойство . Темповете на прогрес на комисията изостават фрапантно от развиването на процеса за европейска интеграция на Северна Македония, стана ясно от думите на президента.

Следващият месец може да се окаже основен в нашите връзки , тъй като Съветът на Европейския съюз може да вземе решение за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейския съюз, акцентира Радев.

" Ако вие можете да дадете гаранция, че в границите на оставащия един месец вашата комисия ще реши всички противоречиви въпроси , в това число събития, персони, промяна на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи и на позиция на публичните медии, то българското държавно управление може да продължи с политиката си на безусловна поддръжка на участието на Република Северна Македония в Европейския съюз ", подчертава президентът.

Ако обаче не можете да дадете такава гаранция, следва държавното управление да предприеме рискови ограничения за разработване на нова национална позиция , с ясни условия и критерии в отбрана на българския народен интерес, които да залегнат категорично в преговорната рамка за Република Северна Македония като наложителни условия за участие, предизвести президентът.

Румен Радев акцентира, че България би трябвало да продължи да поддържа европейската и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония. " Винаги съм упорствал ние да бъдем най-активните покровители за тази идея, само че при ясни условия ", сподели президентът.

Според него една такава открита, правилна и градивна позиция ще бъде от изгода за Европейския съюз, тъй като няма да бъдат позволени нерешени междусъседски проблеми да се внасят в " нашето европейско семейство ".

" България ще покаже зрялост и отговорност за стабилността на Съюза . Тя ще бъде от изгода за самата Република Северна Македония, тъй като ще внесе ясни европейски критерии и резистентност в процеса на нейното европейско приобщаване ", увери президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР