Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета,

...
Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета,
Коментари Харесай

Сделката за F-16 ще я бъде, Радев се отказа от второ вето

Президентът Румен Радев не наложи несъгласие върху актуализацията на бюджета, която обезпечава средства за закупуването на осем изтребители F-16 от Съединени американски щати. То щеше да е второ, откакто Народното събрание към този момент преодоля едно, наложено върху самата договорка, написа " Свободна Европа ".
Във вторник договорът за изтребителите и актуализацията на бюджета, която се постанова поради покупката им, бяха оповестени в Държавен вестник. Следващата стъпка е държавното управление да преведе цялата сума по договорката. Набавянето на средствата ще стане с нов дълг и увеличение на бюджетния недостиг до 2% от Брутният вътрешен продукт.
Предстои България да приготви авиобазата " Граф Игнатиево " за условията на F-16. Според източници от МО, представени от Mediapool, ремонтът ще коства по-малко от 100 млн. лв., само че точната сметка ще стане ясна едвам, откакто завършат публичните поръчки.
Първите самолети се чакат през 2023 година, а последните при започване на 2024 година Дотогава България ще продължи да разчита за защитата на въздушното си пространство на старите руски машини МиГ-20, чиято поддръжка се обезпечава от Русия. По проект България би трябвало да закупи още 8 изтребители F-16, само че не се знае по кое време.
Колко ще ни костват изтребителите и при какви условия ще ги получим, прочетете в този материал.
През последните месеци президентът Румен Радев, който до неотдавна командваше военната авиация, се трансформира в главния критик на избора на американските самолети. Той се разгласи против високата цена на машините, неналичието на цялостния пакет въоръжение и съоръжение, като и процедурата, по която държавното управление ги избра.
Първоначално планът бе с таван от 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност, само че Народното събрание го " анулира " и в този момент договорката става факт при 2.2 милиарда лв. без Данък добавена стойност. Впоследствие Радев разгласи на няколко пъти, че не подлага на критика качествата на изтребителя F-16, a процедурата и контрактуваното от кабинета.
Председателят на комисията по защита в Народното събрание - ген. Константин Попов изрази удовлетворение от завършването на договорката за изтребителите.
" Славната бойна авиация, освен оцеля, само че ще има и славно бъдеще. Договорът за придобиване на най-модерният аероплан F-16 Блок 70 е инвестиция в нашата сигурност. С този акт показахме, че сме виновни към модернизацията на армията, отбраната на нашата страна, гарантирането на нашата национална сигурност и запазване на свободата ни ", сподели ген. Попов.
Какви ще са последствията за България от покупката на F-16, според руския вестник " Правда ", прочетете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР