Президентът Румен Радев не наложи вето и върху спорните промени

...
Президентът Румен Радев не наложи вето и върху спорните промени
Коментари Харесай

Президентът пусна и спорните промени в съдебния закон

Президентът Румен Радев не наложи несъгласие и върху противоречивите промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Корекциите в закона ще бъдат обнародвани на следващия ден, излиза наяве от уеб страницата на " Държавен вестник ". Преди това Радев пусна и скандални промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Искането до президента да наложи отлагателно несъгласие на измененията в Закон за съдебната власт насочиха доста неправителствени и магистратски организации, както и Гражданският съвет към Висшия правосъден съвет, напомня " Правен свят ".

Изменението, против което има най-вече възражения, е това в член 230 в Закон за съдебната власт. С него се планува наложително краткотрайно премахване от служба на магистрат при повдигнато обвиняване за тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент. Преди поправките в закона, Висш съдебен съвет отстраняваше единствено съдиите и прокурорите, упрекнати за закононарушение по отношение на правораздавателната им активност.

Само часове преди да стане ясно, че Радев не е наложил несъгласие, правната комисия на Висшия правосъден съвет излезе със мнение, в което прикани всички органи, ангажирани в законодателния развой, да премислят тази наредба.

С измененията в Закон за съдебната власт всички магистрати се задължават в 30-дневен период от влизането им в действие да заявяват пред Висш съдебен съвет всички свои " действия и участия в организации, в това число секрети и/или неофициални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в цивилен сдружения или обединявания ". Това обвързване важи и за членовете на правосъдния съвет, основния контрольор и инспекторите от ИВСС.

Друга смяна в закона, която беше избрана като кариерен бонус за правосъдните кадровици, им дава опция след края на мандата си да изберат къде в системата да се върнат на работа. Те ще имат право да избират сред всички равни по степен органи на правосъдната на този, в който са били преди да бъдат определени във Висш съдебен съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР