Президентът Румен Радев не е знаел за двойното гражданство на

...
Президентът Румен Радев не е знаел за двойното гражданство на
Коментари Харесай

Румен Радев не знаел за двойното гражданство на Кирил Петков

Президентът Румен Радев не е знаел за двойното поданство на Кирил Петков при назначението му за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление. Това разгласи самият той пред публицисти в Бобов дол, където е през днешния ден по случай празника на града.

„ Решенията на Конституционния съд по принцип не се разясняват “, сподели президентът. „ Мога да кажа единствено, че в случай че България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да наподобява по различен метод “, добави още той, представен от Българска телеграфна агенция.

Инициативният комитет, който издига кандидатурата на Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, също излезе със мнение по тематиката. Оттам означават, че президентът „ няма нито пълномощия, нито обвързване да ревизира истинността на заявеното от претендентите за служебни министри “.

В своята позиция от комитета показват, че „ сходна режисура за поданството в 21-ви век и в изискванията на участие на България в Европейския съюз и други интернационалните организации е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничение на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница “, пишат още от Изпълнителния комитет.

Тази заран със свое решение Конституционният съд постанови, че Кирил Петков е назначен за министър в нарушаване на Конституцията поради двойно поданство – българско и канадско. Основният закон категорично показва, че народните представители и министрите би трябвало да са български жители, които „ нямат друго поданство “.

Решението бe признато с 11 гласа. Единствено арбитър Георги Ангелов е подписал решението с изключително мнение. Няма проблем обаче Петков да се кандидатира за народен представител, защото съгласно материалите по делото, оповестени от Конституционен съд преди две седмици, той публично не е канадски жител от 20 август тази година. Самият Петков приема за собствен действителен отвод от канадското си поданство 21 април, когато е отправил формален отвод от него.

Малко след разгласяването на решението с обява във Facebook, Петков, разгласи, че поема цялостна отговорност за стореното. „ Днес България загуби парченце от своя суверенитет “, написа той и разгласява фотография, на която държи табела с надпис „ Аз съм Кирил Петков и не ме е боязън! “.

Според него нито Конституцията, нито различен закон в България дефинират кой е точният миг на признание на отхвърли от непознато поданство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР