Президентът Румен Радев настоява македонските българи да получат конституционни гаранции

...
Президентът Румен Радев настоява македонските българи да получат конституционни гаранции
Коментари Харесай

Представители на български организации в РСМ разговаряха с президента, вицепрезидента и премиера

Президентът Румен Радев упорства македонските българи да получат конституционни гаранции за съблюдаване на правата им преди началото на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз. Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова разговаряха с представители на български организации и сдружения от Северна Македония. По-късно те се срещнаха и с премиера Кирил Петков.

Президентът Радев упорства да има явен график за решение на отворените политически проблеми сред София и Скопие. Според него загърбването им ще докара до блокиране на процеса на евроинтерграцията на РСМ, което никой не желае.

" Държа вписването на македонските българи в конституцията на РСМ наедно с другите елементи от нации и по този метод гарантирането на техните права да бъде наложително изискване за предоставяне на единодушие от страна България за начало на договарянията.

Аз не поддържам всевъзможни хрумвания за малцинства, не поддържам и никакви сепаратистки течения, само че аз поддържам вашия блян да бъдете пълноправни, пълноценни жители на вашата страна ", съобщи Румен Радев.

Според Румен Радев би трябвало да има ясни гаранции за отбрана на нашето културно-историческо завещание в РСМ, както и резистентен развой на премахване на езика на омразата.

" Това никога не е интервенция от страна на България във вътрешните каузи на РСМ ", добави президента.

Представителите на българите в Северна Македония споделиха, че са обезпокоени от информации в общественото пространство, които оставят подозрения, че значимите за тях въпроси ще бъдат отсрочени в преговорния развой.

" Днес сме в София, с цел да чуем ясно и изрично дали България продължава да поддържа нашите обективни претенции за тъждество, за правдивост за ценене на културно-историческото ни завещание в РСМ, което би трябвало да се случи преди започване на договаряния на РСМ ", съобщи Петър Колев - Политическа партия " Граждански либерален съюз ".

След диалозите обявиха, че са получили цялостна поддръжка от президента Радев. На среща с премиера получиха последна информация за хода на договарянията сред двете държавни управления. А Кирил Петков ги е уверил, че правата на българите в Северна Македония са приоритет за него и цялото държавно управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР