Президентът Румен Радев направи първи коментари за провелите се на

...
Президентът Румен Радев направи първи коментари за провелите се на
Коментари Харесай

Радев обвини партиите, че се страхуват да управляват през зимата

Президентът Румен Радев направи първи мнения за провелите се на 2 октомври парламентарни избори, обвинявайки партиите, че се опасяват да поемат ръководството на страната през зимата.

" По-тревожното е, че издигането на червени линии след изборите и търсенето на всевъзможни аргументи за отвод от коалиция, издават страха на партиите да поемат отговорност за ръководството през зимата. Не е чак толкоз ужасно, единствено за 2 месеца служебното държавно управление построи една постоянна основа , от която идващото постоянно държавно управление би трябвало да може да преведе страната през зимата без особени усложнения ", разяснява той пред публицисти в Малта, където е на публично посещаване. Оттам той ще пътува за Прага за първата среща на върха във формат " Европейска политическа общественост ".

" Българските жители дадоха своята оценка и за тези избори и желая да им благодаря. Но и тези избори не съумяха да пречупят наклонността за отчуждаване от партиите и от властта. Тези избори не дадоха опция на никоя партия да ръководи сама, не дадоха опция и за елементарно образуване на коалиция. Това е явен знак, че хората чакат разговор, съгласие, разсъдък и намиране на общи решения. България има потребност от работещ парламент и стабилно, постоянно държавно управление ", уточни Радев.

По думите му още идната седмица той ще разгласи датата, на която ще свика първото съвещание на 48-ото Народно заседание. Преди това обаче даде обещание да се допита до всички парламентарно показани партии и да се съобрази с техните визии. " Важно е те да намерят общ език. Ще дава всички условия по Конституция, с цел да има задоволително време за разговор, за търсене на консенсус, с цел да се образува управническо болшинство ", добави Радев.

 

ЗА ШЕНГЕН

На път към чешката столица Прага, където ще взе участие в европейски срещи на върха, президентът сподели още, че България не може да продължава да се помирява с обстоятелството, че остава отвън Шенген. " Ние и Румъния не може повече да бъдем държани отвън Шенген единствено поради това, че 11 години откакто сме покрили всички механически условия, някой си измисля спомагателни критерии. От това губят всички - жителите, туризма и стопанските системи ни. Не може България да демонстрира взаимност и да влага големи запаси за запазване на границата, и да срещаме недоумение по тематиката. Не може българите да са второкласен европейци и да чакат по КПП-тата на европейските страни. Ние няма да се примирим ", сподели Румен Радев.

По думите му в условията на невиждана рецесия по света, на тежки енергийни, стопански и обществени рецесии, ключът към нашето бъдеще е в разговора и солидарността. " В тези тежки дни имаме потребност от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия против Украйна, тъй като нейната ескалация е най-голямата опасност за мира на континента след Втората международна война. Вторичните резултати на войната се усещат и общата политика за европейска защита ще е във фокуса на всяка последваща лидерска среща ", съобщи още той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР