Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на
Коментари Харесай

Радев даде вето на ратифицираните договори за F-16

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона за одобрение на договорите, свързани с покупката на самолети Ф-16 Блок 70 от Съединени американски щати, заяви прессекретариатът на президента.

В претекстовете си Радев показва, че острите разногласия в Народното събрание при разискването на ратификационния закон са посочили, че по параметрите на контракта не е потърсено и не е реализирано публично единодушие.

„ Обвързването на Република България със отговорности, освен това за години напред, без да има национално единодушие и увереност във взаимноприемливите условия на контракта, е извънредно обезпокоително “, акцентира президентът.

Той цитира решение на Конституционния съд (Решение № 9 от 1999 година по к.д. № 8/1999 г.) за нуждата от неразривната връзка сред ратификационния закон и интернационалния контракт – предмет на ратификацията.

„ Предвид това законът за одобрение на контракта за закупуване на самолети Ф-16 Блок 70, следваше да измине цялостния път по член 88, алинея 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в обособени съвещания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира подобен изключително важен контракт, бе признат по „ бързата писта “, показва Румен Радев.

Според него заради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица значими въпроси като цени, гаранции, периоди за доставки, неустойки, компенсации и други.

„ Не е възможно при решаването на подобен стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се употребява процедурата „ по изключение “. На България е нужен аероплан с многофункционални качества, което се реализира освен с качествата му, а и с цялостен пакет въоръжение, съпътстващо съоръжение и образование на персоналния състав. На обществото се дължи безапелационен отговор дали това действително се реализира със подписаните контракти “, се показва в претекстовете на президента.

Поради огромната социална значителност на този въпрос президентът ще направи изказване за медиите след държавното си посещаване в Хърватия, показва прессекретариатът на президента.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР