Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на изтребителите

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона за одобрение на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70. Това оповестиха от президентския прессекретариат.

Поради значимостта на тематиката, някогашният пълководец на Военновъздушни сили, който подлагаше на критика неведнъж ръководещите за избора на аероплан, държи и устно да си отбрани претекстовете.

По тази причина Радев ще направи изказване пред медиите в сряда, след завръщането си от държавно посещаване в Хърватия.

Четирите контракта за покупката на новите изтребители и нужните за тях муниции бяха утвърдени от Народното събрание на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови диспути.

В претекстовете на президента за наложеното несъгласие се споделя следното:

" Като държавен глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България не мога да остана безразличен към процесите на модернизиране на Българската войска. Приетият Закон за одобрение на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, трябваше да бъде сполучлив край на напъните и извършените договаряния по този въпрос.

Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с защитата и националната сигурност на страната, е належащо освен да бъдат обезпечени постижими за страната финансови параметри, само че и да има необятен консенсус и поддръжка. Острите разногласия в Народното събрание при разискването на ратификационния закон, нетипични за този тип закони, демонстрираха, че по параметрите на контракта не е потърсено и не е реализирано публично единодушие. Обвързването на Република България със отговорности, освен това за години напред, без да има национално единодушие и увереност във взаимноприемливите условия на контракта, е извънредно обезпокоително.

В своята процедура Конституционният съд (Решение № 9 от 1999 година по к.д. № 8/1999 г.) е имал опция да подчертае неразривната връзка сред ратификационния закон и интернационалния контракт – предмет на ратификацията, която ги прави един повсеместен акт. Предвид това законът за одобрение на контракта за закупуване на самолети F-16 Block 70, следваше да измине цялостния път по член 88, алинея 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в обособени съвещания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира подобен изключително важен контракт, бе признат по „ бързата писта “.

Особената значителност за страната, ангажираният голям финансов запас и внезапното повишение на бюджетния недостиг, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно съвещание. Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица значими въпроси като цени, гаранции, периоди за доставки, неустойки, компенсации и други. Не е възможно при решаването на подобен стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се употребява процедурата „ по изключение “. На България е нужен аероплан с многофункционални качества, което се реализира освен с качествата му, а и с цялостен пакет въоръжение, съпътстващо съоръжение и образование на персоналния състав. На обществото се дължи безапелационен отговор дали това действително се реализира със подписаните контракти. При разискването и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и оферти, които не можаха да бъдат развити и разисквани заради приложената съкратена законодателна процедура. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР