Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на
Коментари Харесай

Вето на президента върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор


Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху възобновяване на пълномощията на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор. Държавният глава показва, че с признатите преходни и заключителни разпореждания на измененията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) целеустремено се подценява върховенството на Конституцията. 

" Широко прокламираната правосъдна промяна с последните промени на главния закон е на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите на 1-ви февруари преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, което е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията ". 

Това показва президентът Румен Радев във връзка наложеното несъгласие върху възобновяване на пълномощията на пленума на Висш съдебен съвет и на основния прокурор. В претекстовете си президентът напомня, че с последните промени и допълнения в главния закон Висш съдебен съвет е разграничен на две - на Съдийски и на Прокурорски съвет, а пълномощията на основния прокурор и на прокуратурата са мощно редуцирани. 

Румен Радев възразява и против наложените ограничавания на правото на обвинените да се срещнат с доказателствата при " задържане под стража ". 

Президентът смята, че този метод не намира опора в европейската инструкция, обвързвана с правото на информация в наказателното произвеждане.

" Преразглеждането на оспорените разпореждания е опция за Народното събрание точно да извърши първичната цел на законопроекта, без да позволява тъпчене на йерархичната система на нормативните актове и на правовия ред ", показва още в претекстовете си президентът. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР