Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в закона

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху спорните промени в закона
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът наложи десето вето, България е 51-ва по конкурентоспособност

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху противоречивите промени в закона държавната собественост и отпътува за аудиенция в Лондон, където в четврътък има визита с кралица Елизабет втора.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Здравното министерство ще управлява финансите и на частните болници; България е на 44-о място в ранглиста за човешкия капитал; " Репортери без граници " упорства да се ревизира дали обвиненият за убийството на Виктория Маринова е работил сам; Съединени американски щати може да вдигнат глобите против Турция
14 окт 2018
Вечерни вести: Борсите потънаха, по какъв начин страната ще финансира религиите

И още: Ryanair стартира полети сред София и остров Крит, ЦСКА ликува: " Емблемата е наша! ", a " Союз " се приземи спешно
11 окт 2018 Само месец след последната обществена драма сред дребните съдружни сътрудници, избухна нов скандал. Партията на вицепремиера Валери Симеонов - Националният фронт за избавление на България (НФСБ) разгласи, че снема доверието си от водача на " Атака " Волен Сидеров. Заместник-председателят на групата Валентин Касабов (НФСБ) съобщи, че желае оставката му като ръководител на парламентарната група " Обединени патриоти ", тъй като той работи против обединението и против България.
" Неговите ползи са да пази единствено и само ползите на Русия. Интересите му са да работи против България и никога това не е национализъм ", сподели Касабов за Сидеров. Поводът за острата реакция на депутатите от НФСБ бяха надписи на спряната партийна телевизия на " Атака " - Алфа, които нарекоха Симеонов " индивидът на Сорос в държавното управление ". Все още не е ясно дали това е следващата стихия в чаша вода или ще се стигне до някакво по-сериозно разединение, което да сложи под въпрос и болшинството на ръководещите в Народното събрание.

НАЙ-ВАЖНОТО

Президентът наложи несъгласие върху законови малки врати за скрита приватизация

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху три текста от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, с които се основава опция за скрита приватизация на компании от забранителния лист. По закон сдруженията в структуроопределящи браншове или браншове със обществено значение - военнопромишлен комплекс, държавни лечебни заведения, комунални предприятия, могат да бъдат приватизирани единствено с решение на Народното събрание. Промените, които бяха препоръчани от депутати от " Обединени патриоти " и ГЕРБ, оферират опция с решение на Министерски съвет тези компании да бъдат изпразвани на части - посредством апорт на недвижими парцели и движимости в взаимни сдружения с общински компании, в това число, когато те не са обособени елементи.

Според президента " по този начин се основава още по-реална заплаха за скрита приватизация " на такива значими за стопанската система и обществената сфера сдружения, изключително по време, когато обектите за приватизация към този момент са се поизчерпали. Това е десето несъгласие на президента от началото на мандата му.

Съединени американски щати е най-конкурентната стопанска система в света, България е на 51-о място

България е измежду 60-те най-конкурентоспособни и новаторски стопански системи в света, демонстрира изследване на Световния стопански конгрес. Страната заема 51-о място (както и предходната година), като след нас са три страни от Европейски Съюз - Румъния, Гърция и Хърватия. За първи път от 10 години водач в класацията е Съединени американски щати. Организацията е анализирала конкурентоспособността на 140 стопански системи по 98 знака и 12 съществени раздела - измежду които главните са институции, инфраструктура, макроикономическа непоклатимост и мощности за нововъведения. България получава най-висока оценка за макроикономическата си непоклатимост, здравето на жителите, инфраструктурата и въвеждането на осведомителни технологии.

Нов скандал с корупционен заряд с ремонта на релсите на " Граф Игнатиев "

Неправителствената организация " Спаси София " е изпратила сигнал до европейската работа за битка с измамите OLAF, както и до българските управляващи. В него се твърди, че има спекулативна замяна на материала, който е трябвало да се постави под релсовия път на трасето на бул. " Граф Игнатиев ". Скандалът стана прочут от следствие на бТВ, на което организацията е предоставила документите, показващи, че характерностите на материала са сменяни на няколко път, а употребяваният сега няма да е задоволително ефикасен за запазване на постройките от вибрациите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Румен Радев ще се срещне с английската кралица Елизабет Втора

Президентът на България Румен Радев, който от през днешния ден е на посещаване във Англия, ще има в четвъртък визита при кралица Елизабет Втора. По-късно денем той ще изнесе лекция на тематика " Предизвикателства за сигурността пред Европа " в " Оксфорд юниън " – най-голямата общественост за диспути на Университета в Оксфорд. Държавният глава ще беседва и с български студенти във Англия и с членове на Комитета на " Оксфорд юниън ". В рамките на визитата си във Англия в петък Румен Радев и българската делегация ще посетят Уестминстърското абатство в Лондон.

Масово ликвидиране в лицей Крим

Най-малко 17 души са починали при гърмеж и пукотевица в лицей в град Керч в източната част на Крим. Поне 41 души са приети в болница, шестима са в тежко положение, оповестяват съветски медии. Руската национална армия " Росгвардия " дефинира случилото се като " терористичен акт ", а по-късно следствието преквалифицира действието като " ликвидиране на двама или повече души ". Премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви, че обвиненият е студент, който се е самоубил след детонацията. Тялото му е открито в постройката на колежа. Следствието удостовери, че става дума за студент в колежа - Владислав Росляков, признат през 2015 година

Фотограф: Handout

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Шестима служащи са потърпевши при местен пожар във военния цех " Арсенал " в Казанлък във вторник сутринта в цеха, в който се създават барутни смеси. Прокуратурата почнала следствие, а от завода оповестяват, че няма заплаха за разгръщане на повредата.

Данъчните преференции за бизнеса и хората през предходната година възлизат на 636 млн. лева , демонстрира отчет на Министерството на финансите. Това се равнява на загуба за бюджета в размер на 0.6% от Брутният вътрешен продукт.

Венецуела ще изключи $ от формалните обменни покупко-продажби и ще го размени с еврото и юана , разгласи вицепрезидентът на страната Тарек ел Аисами. Американските наказания против Венецуела пречат на страната да употребява $, съобщи той и дефинира ограниченията като " противозаконни, своеволни и противоречащи на интернационалното право ". Венецуелците обаче към момента могат да се снабдяват с долари на черния пазар, отбелязва DPA.

Европейската комисия още веднъж порица Полша , че изостря спора си с Европейски Съюз поради положението на върховенството на закона в страната. Заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс съобщи, че в Полша " за жалост, нещата не са се подобрили " и по-конкретно загатна назначението предходната седмица на 27 нови висши съдии, до момента в който въпросът към момента е обект на наказателна процедура от Европейски Съюз, написа AP.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР