Президентът Румен Радев наложи вето върху на Закона за държавния

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху на Закона за държавния
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев наложи вето върху даренията за партиите

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху на Закона за държавния бюджет поради наредбите, които вкарват финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Според президента това основава причина за корупция.

С ветото си Румен Радев не възпира гласуваната от Народното събрание дотация от 1 лев на глас, само че лимитира признатите промени за опция за финансиране на партиите посредством дарения.
Спас Гърневски за дотацията от 1 лев: Българска социалистическа партия би трябвало да схванат, че престъпният преход завърши Депутатът от ГЕРБ отхвърли гласувана смяна да е целеустремен удар по опозицията
„ Държавният глава приветства гражданската позиция, декларирана на народен референдум от над 2.5 млн. български жители, за ограничение размера на финансовата дотация за партиите. Промените обаче, с които Народното събрание позволи финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската народна власт. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е осъществена смяна в Конституцията”, се показва в позицията на президента.
Илияна Йотова: Субсидия от 1 лев на глас няма да издържи дълго Тя предвижда също, че скоро България няма да влезе в Шенген
В претекстовете си президентът показва още, че преди промените в закона, партиите имаха право на дарения единствено от физически лица и то с избран оптимален размер от 10 хиляди лв..

„ Тъй като политическите партии са главен участник в изборния развой, разпоредбите за тяхното финансиране са значим регулатор и поръчител за почтени избори, а посредством тях - за вярното образуване и изложение на волята на народа – суверен”, се показва още в известието на президента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР