Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

В претекстовете си президентът декларира, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, прокламиращ главното право на здравословна и удобна околна среда.

Според президента обаче, режимът за „ диво къмпингуване " става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси. Президентът акцентира, че рестриктивните мерки за „ диво къмпингуване " по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани. Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са категорично планувана в Конституцията гаранция за реализирането на главното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с измененията в закона се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за диспропорция сред строгите наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната.

Пълен текст на Мотивите за връщане за ново разискване в Народното събрание на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, признат от 44-то Народно заседание на 13 юни 2019 година

Мотиви за връщане за ново разискване в Народното събрание на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие,

признат от 44-то Народно заседание на 13 юни 2019 година

Уважаеми народни представители,

С признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗИД ЗУЧК) се вкарват условия за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани (§ 2), както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушение (§ 9).

Не се опълчвам на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, който прокламира главното право на здравословна и удобна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и рационалното потребление на естествените благосъстояния на страната ни според чл.15 от Конституцията.

Регламентацията на досегашното „ диво къмпингуване " е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде организиран със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат наранени от измененията? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, фенове на палатки и други, отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, тъй като желаят да летуват по този метод на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са изследвания и планове за потенциала на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се одобри, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.

Освен рестриктивни правила, с § 9 от признатия закон се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за диспропорция сред високите и строги наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната. Стандартите и нормативите към момента не са открити, както повелява Конституцията (чл. 55), само че високите санкции към този момент са написани в закона.

Конституцията изисква от жителите като тяхно главно обвързване да пазят околната среда (чл. 55, изр. 2), само че изисква и от страната да се ангажира в обезпечаването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за „ диво къмпингуване " по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани. Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като категорично планувана в Конституцията гаранция за реализирането на главното право на чиста околна среда.

Уважаеми народни представители,

По изложените претекстове практикувам правото си по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България да върна за ново разискване § 2 и 9 от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, признат от 44-то Народно заседание на 13 юни 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР