Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, оповестиха от прессекретариата на президента.

В претекстовете си президентът декларира, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, прокламиращ главното право на здравословна и удобна околна среда. Според президента обаче, режимът за „ диво къмпингуване “ става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване, което оставя без отговор редица въпроси.

Президентът акцентира, че рестриктивните мерки за „ диво къмпингуване “ по Черноморието са към този момент в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани. Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са категорично планувана в Конституцията гаранция за реализирането на главното право на чиста околна среда. Освен рестриктивни правила, с измененията в закона се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за диспропорция сред строгите наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР