Президентът Румен Радев наложи вето върху част от приетите промени

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху част от приетите промени
Коментари Харесай

Хамид Хамид за ветото на президента на поправката за КТБ: Мотивите му показват неразбиране

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху част от признатите промени в Закона за банковата неплатежоспособност, ориентирани против вторичния обир на КТБ. Поправките, препоръчани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, целят да дадат юридически прийом в ръцете на синдиците, с който да върнат в масата на несъстоятелността заграбените активи на банката, отбелязва " Телеграф ".

Редакциите бяха признати на второ четене от Народното събрание при започване на този месец. Тогава те получиха поддръжката на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Обединени патриоти “, срещу тях бяха от „ Воля “, а Българска социалистическа партия се разцепи в гласуването си, като част от социалистите бяха срещу, а други се въздържаха.

Нужда
В претекстовете към вчерашното си решение да върне за ново разглеждане текстовете, касаещи КТБ, президентът показва, че „ обществото има потребност да знае съответните измерения на последствията от признатия закон “. Според него при разглеждането би трябвало намерено да се дебатира какъв брой са обезпеченията, които ще бъдат оскъдни, какъв брой са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат релативно недействителни, както и каква ще е цената, с която ще се усили масата на неплатежоспособност на КТБ след използването на измененията. Радев изрича терзанието си и по отношение на действието на закона за минал интервал, като съгласно него по този метод се засягат добити към този момент права и отговорности.

Несъгласие
Несъгласието си с претекстовете му обаче изрекоха вносителите от Движение за права и свободи Хамид Хамид и Йордан Цонев. В Народното събрание Хамид означи, че Радев има право да постанова несъгласие, само че съгласно него в тази ситуация имало недоумение на върнатите параграфи. По думите му президентът не е наясно с член в Закона за нормативните актове, който ясно давал напътствие по кое време един закон може да важи със задна дата, като възбрана имало единствено в случай че води до увеличение на наказания. Той бе безапелационен и че е безусловно погрешно, че законът ще погасява отговорности и ще заличава права. „ Ние единствено даваме юридически прийом на синдиците да запазят активите, до момента в който се произнесе съдът. В момента висят над 800 каузи пред съда и единствено той може да каже дали дадена договорка е оскъдна и недействителна “, съобщи той. Потърсен за коментар, Делян Пеевски е показал пред „ Телеграф “, че ще разяснява ветото, откакто се запознае обширно с претекстовете на президента.
Съмнения

От ГЕРБ също желаеха време, с цел да се срещнат детайлно с претекстовете за ветото, преди да излязат с публична позиция от името на парламентарната група. От редиците на ръководещата партия обаче показаха подозрения по отношение на задачите на ветото, като заподозряха съгласуваност сред него и връзките на някогашния член на екипа на Радев Елена Йончева с банкера дезертьор Цветан Василев. В собствен коментар в Народното събрание депутатът Делян Добрев напомни, че тя не е дала отговор дали е взела участие в съдружничество с офшорка, която е работила с друга компания, източила 42 млн. лв. от КТБ. Той даже цитира изявление на евродепутата Николай Бареков, съгласно което Йончева си е договаряла персонално „ галактическите възнаграждения " с Василев в ТВ 7.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДБРОБНОСТИ В БЛИЦ Пожарна охрана ТЕМАТА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР