Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и

...
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и
Коментари Харесай

Румен Радев наложи вето на закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност.

Държавният глава категорично декларира своята поддръжка за главната цел на измененията в този закон – да се усъвършенства и форсира процесът по създаване на значими национални обекти. Той приветства и измененията за поощряване на вложенията в индустриалния бранш. Независимо от това, президентът счита, че не е реализиран баланс сред публичния интерес и предпазеното от Конституцията право на благосъстоятелност и вместо резултата на ускорение се основава риск от закъснение на значими инфраструктурни обекти.

Според президента и сега  предварителното осъществяване на отчуждителни актове е използвано за национални обекти - автомагистрали, пристанища, летища, газопроводи и други С препоръчаните промени към тях се прибавят обекти с национално значение, избрани като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид неналичието на критерии, по които Министерският съвет афишира обектите с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване може да засегне голям брой частни парцели без гаранции, че това са обекти за общо прилагане в публичен интерес.

Държавният глава възразява и против неравнопоставеността сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, които ще се обезщетяват по друг метод. Тази смяна основава сериозен риск вместо да се форсира процесът на създаване на значими национални обекти, той да бъде занимателен.

Ето и цялостният текст на претекстовете на президента, без редакторска интервенция:

Уважаеми народни представители,

Подкрепям главната цел на измененията, направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност - да се усъвършенства и форсира процесът по създаване на значими национални обекти. Приветствам и измененията, свързани с поощряване на вложенията в индустриалния бранш (§ 5, 6 и 8), поради неговото значение за повишение на икономическия напредък и основаването на нови работни места. Независимо от това не мога да се съглася с обособени разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност (ЗИД ЗДС), които отдалечават уредбата от съществени конституционни полезности, понижават интензитета на отбраната на съществени права на жителите и основават сериозен риск да се забавя построяването на значими национални обекти.

1.           Съгласно член 17, алинея 1 и 3 от Конституцията правото на благосъстоятелност се подсигурява и пази от закона и частната благосъстоятелност е неприкосновена. Значимостта на правото на частна благосъстоятелност обуславя и систематичното място на тези разпореждания – те са в глава първа " Основни начала ". Неприкосновеността на частната благосъстоятелност имплицитно включва възбраната други лица да владеят, да употребяват и да се разпореждат с нея без единодушието или макар несъгласието на притежателя. Изключение от това предписание е плануванаъа в член 17, алинея 5 от Конституцията опция за наложително отчуждаване на частна благосъстоятелност. За това отчуждаване Конституцията слага няколко условия: отчуждаването да се прави въз основа на закон единствено за държавни или общински потребности, които не могат да бъдат задоволени по различен метод и след авансово и равностойно обезщетение. Правовата страна изисква Законът за държавната благосъстоятелност (ЗДС), който регламентира отчуждителните процедури, да остане в тази конституционно обрисувана рамка. Считам, че част от направените с § 3 от ЗИД ЗДС промени не обезпечават плануванаъа в Конституцията особена протекция, която би трябвало да е ефикасна, с цел да не бъде илюзорна неприкосновеността на частната благосъстоятелност.

С § 3, т. 1 от признатия закон (относно член 39б, алинея 1, т. 1 от ЗДС) се позволява авансово осъществяване освен когато с влезнал в действие обстоен организационен проект парцелът е предназначен за създаване на народен обект (както досега), а и за обект с национално значение. За разлика от дефиницията на понятието „ народен обект “ (§ 1 от ЗДС), която съдържа ясни критерии, на които би трябвало да дава отговор един обект, с цел да е народен, понятието „ обект с национално значение “ (§ 5, т. 62 от Закона за устройство на територията) не съдържа такива критерии. Направената смяна основава риск използването по изключение на авансово осъществяване на отчуждителните актове - единствено за национални обекти, които безспорно са за общо прилагане и в публичен интерес, да се трансформира в предписание. Предвид дискреционната власт на Министерския съвет да афишира обекти с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване на невлезли в действие отчуждителни актове може доста да нарасне и да се разпростре върху голям брой частни парцели. Не е ясно какво постанова това, защото понастоящем ускорената процедура е използвана за основните инфраструктури планове - автомагистрали, пристанища, летища, газопроводи и други обекти, които имат характерностите на национални обекти.

В § 3, т. 1 от ЗИД ЗДС (относно член 39б, алинея 2 от ЗДС) се показва размерът на определяната от съда парична гаранция, която е една трета от компенсацията според акта за отчуждаване. Това се разграничава от настоящата до момента уредба, според която гаранцията се дефинира съгласно размера на директните и непосредствени вреди (чл. 391, алинея 3 от ГПК). Целта на паричната гаранция е да служи за погашение на нараствания от съда размер на компенсацията по акта за отчуждаване, както и на другите компенсации за компенсиране на вредите и пропуснатите изгоди на притежателя на отчуждения парцел (чл. 39б, алинея 2 от ЗДС). В претекстовете към законопроекта няма никакви причини за какво гаранцията е избрана на една трета, а не да вземем за пример на една втора. Като фиксира размера на гаранцията единствено по отношение на избраното с отчуждителния акт обезщетение, законът понижава сигурността, че притежателят ще получи равностойно обезщетение, както изисква член 17, алинея 5 от Конституцията. Равностойното обезщетение следва да се пресмята освен на база пазарна оценка на парцела, само че и да обхваща  пропуснатите изгоди и нанесените вреди. Уредбата е още по-проблематична поради събитието, че Конституционният съд нееднократно се е произнасял за наличието на конституционното условие за авансово обезщетение. В редица свои решения съдът застъпва разбирането, че компенсацията при отчуждаване на парцел не може да се одобри за авансово, в случай че не е несъмнено дефинитивно по мярка с влезнал в действие акт на съда (Решение № 6 от 2013 година, Решение № 6 от 2006 и Решение № 7 от 2001 г.). С опцията вложителят да влезе във притежание на парцел - частна благосъстоятелност и да стартира строителни действия, като се заплаща единствено компенсацията според невлезлия още в действие отчуждителен акт и спомагателна гаранция в мощно понижен размер, на процедура се позволява лишаване на правото на благосъстоятелност. Така не се извършва конституционно плануваното наложително изискване за авансово и равностойно обезщетение на притежателя (Решение № 6 на Конституционния съд от 2013 г.)

2.           С § 4 се основава алинея 3 в член 42а от ЗДС, която планува специфичен режим за компенсациите при отчуждаване на аграрни земи и горски територии, когато едно физическо лице, юридическо лице или едни и същи съсобственици имат такива парцели с обща повърхност над 50 декара. В този случай отчуждаването на техни обособени парцели, въпреки да са с размерите по член 42а, алинея 2 от ЗДС, няма да бъде обезщетено с парично обезщетение, а с даване на парцел. В претекстовете на импортирания законопроект няма причини за какво се визират тъкмо парцели с обща повърхност над 50 декара, което поражда подозрения, че тази смяна обслужва съответни ползи.

В претекстовете на Решение № 14 от 1992 година за пояснение на член 6, алинея 2 от главния закон Конституционният съд акцентира, че „ равенството на жителите пред закона е дефинирано като парламентарен принцип, който стои в основата на гражданското общество и страната “. За да подсигурява прогласения принцип за тъждество на всички жители пред закона, в член 6, алинея 2 от Конституцията са посочени изчерпателно избрани признаци, които не могат да бъдат съображение за неравно отнасяне. Един от тези признаци е имущественото положение. Правилото, въведено с § 4 от ЗИД ЗДС, основава неравнопоставеност въз основа на този симптом сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, като планува без основателна причина друг метод на тяхното обезщетяване.

Не на последно място, е подозрително дали тази смяна фактически ще докара до ускорение построяването на автомагистрали, пристанища, газопроводи и други национални обекти, защото условието за обезщетяване с равносилен парцел може да се окаже по-трудно, в сравнение с паричното обезщетяване. Разпоредбата изисква нескончаем развой на доказване, че едни и същи парцели принадлежат на едни и същи притежатели или съсобственици. Така се основава сериозен риск вместо да се форсира процесът на създаване на значими национални обекти, той да бъде занимателен.

Споделям нуждата от основаване на законова уредба, която да способства за бързото създаване на автомагистрали, пристанища, газопроводи и други национални обекти. Като държавен глава обаче не отстъпвам разбирането, че бързината при реализиране на такива планове следва да бъде реализирана посредством законодателни решения, които откриват обективен баланс сред публичния интерес и задължението за протекция на съществени конституционни права на жителите.

Уважаеми народни представители,

Въз основа на изложените претекстове практикувам правото си по член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България да върна за ново разискване § 3, т. 1 по отношение на член 39б, алинея 1, т. 1 в частта „ или обекти с национално значение “ и алинея 2, изр. първо в частта „ една трета “, както и § 4 от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност, признат на 15 май 2019 г
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР