Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и

...
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху Закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност, заяви институцията. Депутатите утвърдиха измененията при започване на май с два плана - един на ГЕРБ и един общ с " Обединени патриоти ". Повече за утвърдените текстове четете тук.

Той категорично декларира своята поддръжка за главната цел на измененията в този закон – да се усъвършенства и форсира процесът по създаване на значими национални обекти. Той приветства и измененията за поощряване на вложенията в индустриалния бранш. Независимо от това, президентът счита, че не е реализиран баланс сред публичния интерес и предпазеното от Конституцията право на благосъстоятелност и вместо резултата на ускорение се основава риск от закъснение на значими инфраструктурни обекти.

Според президента и в този момент предварителното осъществяване на отчуждителни актове е използвано за национални обекти - автомагистрали, пристанища, летища, газопроводи и други С препоръчаните промени към тях се прибавят обекти с национално значение, избрани като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид неналичието на критерии, по които Министерският съвет афишира обектите с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване може да засегне голям брой частни парцели без гаранции, че това са обекти за общо прилагане в публичен интерес.

Държавният глава възразява и против неравнопоставеността сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, които ще се обезщетяват по друг метод. Тази смяна, съгласно него, основава сериозен риск вместо да се форсира процесът на създаване на значими национални обекти, той да бъде занимателен.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР