Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и

...
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и
Коментари Харесай

Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост


Президентът Румен Радев наложи несъгласие на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност.

Държавният глава категорично декларира своята поддръжка за главната цел на измененията в този закон – да се усъвършенства и форсира процесът по създаване на значими национални обекти. Той приветства и измененията за поощряване на вложенията в индустриалния бранш. Независимо от това, президентът счита, че не е реализиран баланс сред публичния интерес и предпазеното от Конституцията право на благосъстоятелност и вместо резултата на ускорение се основава риск от закъснение на значими инфраструктурни обекти.

Според президента и в този момент предварителното осъществяване на отчуждителни актове е използвано за национални обекти - автомагистрали, пристанища, летища, газопроводи и други С препоръчаните промени към тях се прибавят обекти с национално значение, избрани като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид неналичието на критерии, по които Министерският съвет афишира обектите с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване може да засегне голям брой частни парцели без гаранции, че това са обекти за общо прилагане в публичен интерес.

Държавният глава възразява и против неравнопоставеността сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, които ще се обезщетяват по друг метод. Тази смяна основава сериозен риск вместо да се форсира процесът на създаване на значими национални обекти, той да бъде занимателен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР