Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за
Коментари Харесай

Радев наложи вето на закона на Пеевски за КТБ

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за банковата неплатежоспособност. Те бяха препоръчани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид и бяха свързани с проблема " КТБ ".

Държавният глава връща за ново разискване § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата неплатежоспособност, признат на 9 февруари 2018 година Президентът поддържа напъните на Народното събрание за по-голяма успеваемост при отбраната на обществения интерес в производството по банкова неплатежоспособност, само че тя следва да бъде реализирана с конституционносъобразни средства. В тази връзка президентът има възражения по някои от Преходните и заключителните разпореждания на признатия закон. С тях се преуреждат с назад деяние в нарушаване на правовата страна настъпили правни последствия, добити права и погасени отговорности.

В претекстовете си президентът акцентира, че обществото има потребност да знае съответните измерения на последствията от признатия закон. Когато взема решение да приложи такава последна мярка, Народното събрание би следвало намерено да дебатира какъв брой са обезпеченията, които ще бъдат оскъдни, какъв брой са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат релативно недействителни, почти каква ще е цената, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след използването на закона. Само по този метод отбраната на публичния интерес, изтъквана като съществена цел на ЗИД ЗБН, ще придобие съответни измерения, оповестиха от президентската администрация.

Законопроектът на Пеевски бе признат на второ четене от Народното събрание при започване на месеца. Той бе огласен като " мярка против вторичното плячкосване на активите на КТБ ". За задачата се планува деяние със задна дата на правила от проектозакона, с цел да бъдат оповестени за оскъдни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо сдружение, и последният е поел неговото взимане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката. Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за такива покупко-продажби.

В детайлности, най-съществените промени са следните: Параграф 5 от Преходните и заключителни разпореждания " (1) Извършените от квесторите, краткотрайните и непрекъснатите синдици на КТБ (в несъстоятелност) в интервала от слагането ѝ под специфичен контрол до датата на разкриване на процедурата по осребряване имуществото на банката заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в интерес на банката обезпечения са оскъдни. Учредените обезпечения се считат за действителни и резервират своя ред ". Съгласно алинея 2, всичко това не се ползва в случаите, при които вземането на банката е погасено напълно посредством парично заплащане.

Освен това: " (3) За времето от слагането на КТБ (в несъстоятелност) под специфичен контрол до приключването на 6-месечен период от влизането на този закон в действие, във връзка с всички учредени от длъжници или от трети лица в интерес на банката обезпечения, не текат плануваните в съответните закони периоди за тяхното деяние. КТБ АД (в несъстоятелност) може да възобнови до приключването на 6-месечен период от влизането на този закон в действие, всяко едно поръчителство за нов период ". (4) " Обезпеченията са противопоставими на всяко трето лице, без значение от метода, по който то е придобило имуществото ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР