Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 6 от преходните

...
Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 6 от преходните
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на параграфа за новите лекарства

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на параграф 6 от преходните и заключителните разпореждания на закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. Причината е незаплащането от Касата на избрани лекарствени артикули за идната година, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът смята, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ. Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост.

Мотивите за връщане за ново разискване на § 6 от Преходните и заключителни разпореждания са качени на интернет-страницата на президентската институция.

По-рано пациенти се оповестиха против проектобюджета на Здравната каса, където е записано, че няма да се заплаща за нови лекарствени лечения през идната година. Според една от пациентските организации този мораториум обрича хората на гибел.

Омбудсманът Мая Манолова също се намеси по тематиката. Тя разгласи, че ще изготви конституционна тъжба против мораториума за новите медикаменти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР