Президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционния закон и го

...
Президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционния закон и го
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на антикорупционния закон


Президентът Румен Радев наложи несъгласие на антикорупционния закон и го върна за ново разискване в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на „ Дондуков 2”.

В претекстовете за ветото е посочено значително противоречие на закона с поставената в него цел – дейно противопоставяне на корупцията.

„ Корупцията е отрицателно събитие с многостранни измерения и посредством нея се овладяват съществени лостове на държавното ръководство. Тя лимитира главните права и свободи на жителите, ерозира доверието в страната, затруднява икономическото развиване и вложенията и краде от благосъстоянието на нацията”, написа още в известието.

Според Радев противодействието на корупцията не може да се ограничи единствено до ограниченията, планувани в признатия закон.

„ Тези ограничения, въпреки и нужни, не са задоволителни за ефикасното противопоставяне на корупцията, каквито са упованията на обществото”, добавя президентът.

В претекстовете Радев показва още, че съгласно него е неуместно зам.-председателят и членовете на новата комисия за битка с корупцията да се избират по предложение на нейния ръководител.

„ По този метод целият състав ще бъде доминиран от болшинството в Народното събрание, а не от цялото национално представителство”, показва Радев. По думите му това усилва опцията от политическо влияние в активността на комисията.

Според претекстовете отвън обсега на новия законно стават редица органи и звена свързани с противодействието на корупцията, като инспекторатите по Закона за администрацията, Инспекторатът към Висшия правосъден съвет, Агенцията по публичните поръчки и Агенцията за държавна финансова ревизия.

Посочено е още, че значителен пропуск в сегашния тип на закона е неналичието на уредба по какъв начин се ръководи отнето имущество в някои характерни хипотези, като да вземем за пример при комерсиално дружество, чиято стойност може бъде понижена при неприятно ръководство, както и при отнемането на скъпи бумаги.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР