Президентът Румен Радев наложи поредно вето върху прието от настоящото

...
Президентът Румен Радев наложи поредно вето върху прието от настоящото
Коментари Харесай

Радев наложи новото вето

Президентът Румен Радев наложи следващо несъгласие върху признато от актуалното Народно заседание закон. Става въпрос за Закона за подземните благосъстояния, който беше признат на 2 2юли.
Радев не е склонен по отношение на новите правила за концесиите за рандеман на подземни благосъстояния - като потребление на запаси на трети лица, разширение на правата на концесионерите, удължение на периода на концесията и основаване на опасности за околната среда и здравето на хората.
Пълните претекстове
1. С § 13 от Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните благосъстояния /ЗИД ЗПБ/ се регламентира опцията претендентът за даване на позволение за търсене и изследване или за изследване, или концесия за рандеман да потвърждава финансови, механически и професионални благоприятни условия посредством потребление на ресурсите на трето лице. За задачата следва да потвърди, че за третото лице не са налице учредения за изключване по член 23, алинея 2, в това число че при осъществяването на контракта за търсене и изследване или за изследване, или контракта за концесия за рандеман ще има разполагаем ресурсите на третото лице. Прави усещане, че не се изисква третото лице да дава отговор солидарно с претендента . Следва да се означи, че в режима на концесиите по Закона за концесиите с член 63, алинея 3 категорично се планува третото лице, с опциите на което се потвърждава осъществяването на условията за финансово и икономическо положение, да дава отговор солидарно с концесионера за осъществяването на концесионния контракт според плануваното в него, като се вземат поради характерът и размерът на поетия от третото лице ангажимент за даване на запаси.
Използването на потенциала на трето лице следва да е съчетано с гаранции, че за целия период на контракта претендентът ще разполага с нужните запаси. Такова условие е възприето и в член 38, пар. 2 от Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на контракти за концесия, което се ползва във връзка с концесиите за строителство и за услуги. Няма съображение такава гаранция да не се планува в концесиите за рандеман на подземни благосъстояния. Освен това с § 13 (относно член 23а, алинея 3) се открива правилото, че финансовите благоприятни условия на претендента би трябвало да обезпечават финансов запас, нужен за осъществяване на дейностите по разрешението или по концесията, за не по-малко от 5 години от влизането в действие на контракта за концесия. Това условие не е пропорционално на периода на концесията за рандеман, който е 35 години, без да се регистрират опциите за неговото продължение. Предвид това смятам, че уредбата в § 13 от признатия закон следва да бъде върната за ново разискване, защото не дава гаранции, че претендентите ще дават отговор на минималните условия за финансови, механически и професионални благоприятни условия, нужни за ефикасното и безрисково търсене, изследване и рандеман на подземни благосъстояния.
2. С § 24 от ЗИД ЗПБ се уголемяват правата, които концесията за рандеман дава на концесионера. Наред с придобиването на правото на благосъстоятелност върху типовете добити подземни благосъстояния, за които е предоставена концесията, правото на прилагане върху минните боклуци, правото да прави всички нужни действия, свързани с добива, концесионерът ще може да прави разкривни действия отвън контура на находището в рамките на предоставената концесионна повърхност за рандеман на подземни благосъстояния от находището в дълбочина, както и да инициира или да кандидатства за утвърждение на капиталово предложение по реда на Закона за запазване на околната среда. По смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпореждания на Закона за запазване на околната среда капиталово предложение е предложение за осъществяване на строителни работи или създаване на съоръжения или схеми, а също и друга интервенция в естествената околна среда и ландшафта, в това число рандеман на потребни изкопаеми. В резултат на § 24 от ЗИД ЗПБ концесионерът получава разширени благоприятни условия да реализира действия отвън очертанията на находището и да се намесва в околната среда и ландшафта, създавайки риск за живота и здравето на хората. Няма нормативни гаранции, че тези права ще бъдат употребявани за рандеман на подземни благосъстояния от находището в дълбочина, без да се надвишава предоставената концесионна повърхност. Не са показани претекстове за аргументите, които постановат приемането на съответните промени и какво влияние се чака да имат.
3. Концесиите с прекомерно дълъг период биха могли да доведат до затваряне на пазара и по този метод да попречват свободното придвижване на услуги и свободата на определяне. Това безпокойство се съдържа в основание 52 от Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на контракти за концесия. Независимо, че директивата се ползва във връзка с концесии за строителство и услуги, общите европейски полезности, на които тя се основава, могат да бъдат споделени във връзка с всички концесии, в това число и за рандеман на подземни благосъстояния. С § 25 от признатия закон се позволява опцията срокът на концесията за рандеман, който съгласно непроменената редакция на член 36, алинея 1 от Закона за подземните благосъстояния е до 35 години, да бъде продължен по стимулирано искане на концесионера, направено в избрани от закона период и условия. Предвидено е, че общият период на концесията не може да бъде по-дълъг от 50 години (новата редакция на член 36, алинея 2). Наред с това, в новосъздадената алинея 3 на член 36 е дадена опция при избрани условия и по стимулирано искане на концесионера, срокът на концесията да може да бъде продължен до 10 години след приключването на общия период и при съблюдаване на изискванията по алинея 2. По силата на § 91 стимулирани оферти по посочените правила ще могат да създадат и концесионери по концесии за рандеман на подземни благосъстояния, чийто период изтича в 6-месечен период преди или до една година от влизането в действие на закона. Законът урежда съответно и изискванията, при които могат да се насочат съответните стимулирани оферти. Независимо от това не могат да бъдат подминати опасенията, подбудени от дългите периоди, които на процедура са в интерес на първичните концесионери. Те лимитират свободната стопанска самодейност на други стопански оператори и лишават страната от опцията да реализира по-добри условия за концесии.
Общото предписание по отношение на удължаването периода за концесиите в член 34, алинея 1, изр. второ от Закона за концесиите гласи: " Срокът на концесията може да се удължава, като общият период на всички удължавания, без значение от основанието за това, не може да е по-дълъг от една трета от съответния период, избран с концесионния контракт. " Действително концесиите за подземни благосъстояния се дават и извършват при изискванията и по реда на Закона за подземните благосъстояния, както е планувано категорично в член 25, алинея 1 от Закона за концесиите. В случая, обаче, отклонението от посочената гаранционна норма нито е публично целесъобразно, нито обезпечава идентични правни условия за стопанска активност, нито предотвратява корист с монополно състояние и нелоялна конкуренция. За да се основава стопанската система на България на свободната стопанска самодейност, законът би трябвало да подсигурява на всички правни субекти идентични условия, без да основава неоправдани преимущества. Основната грижа би трябвало да бъде ориентирана към виновното потребление на държавното имущество, с мисъл за идните генерации, която следва да изключи прекалено дългите периоди на концесиите. Воден от това схващане, практикувам правото си да върна за ново разискване § 25 и обвързваният с него § 91 от Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните благосъстояния.
4. С § 51 от ЗИД ЗПБ се дава нова редакция на член 57, съгласно която претендент, направил комерсиално изобретение, се обезщетява за фактически претърпените вреди по реда на настоящото законодателство, в случай че след издаването на уверение за комерсиално изобретение е зародила заплаха за националната сигурност, за защитата на страната, за земните глъбини, за околната среда, за водите, за сигурността на популацията и човешкото здраве, от разрушение или увреждане на културни полезности или от разрушение или увреждане на пътища от републиканската пътна мрежа. Считам, че оправдано са разширени основанията за отвод от даването на концесия, само че уредбата трансферира напълно на страната риска от настъпването на сходни, неподходящи условия, без да държи сметка, че те могат да се дължат и на активността на претендента, направил комерсиалното изобретение. Законодателният метод би трябвало да бъде уравновесен и да дава по-конкретни параметри, при които ще се ангажира отговорността на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР