Президентът Румен Радев, макар и в отсъствието на действащ парламент,

...
Президентът Румен Радев, макар и в отсъствието на действащ парламент,
Коментари Харесай

Партиите притеснени от ситуацията в Русия, призовават за разум и мъдрост

Президентът Румен Радев, въпреки и в отсъствието на настоящ парламент, да събере представители на управленията на политическите сили от 47-ото Народно заседание, с цел да обсъдят положението на националната сигурност и ограниченията за отбрана на страната.

Това пишат от " Демократична България " в намерено писмо.

Припомняме, в състава на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) влизат и управленията на парламентарно показаните партии и ръководителя на Народното събрание, а сега страната ни е в предизборна акция и се води от служебно държавно управление.

По-рано денем президентът Румен Радев свика консултативна среща, на която бяха разисквани последствията за сигурността, стопанската система и обществена сфера от ескалацията на войната в Украйна . В срещата участваха силовите министри от служебния кабинет на Гълъб Донев, самият министър председател, ръководители на спецслужби.

Според политиците от групировката " Консултативните срещи сред президента и назначени от него министри нямат необятна легитимност ".

" Липсата на парламент е единствено официално опрощение да не се привиква Консултативен съвет за национална сигурност, само че не може да бъде опрощение да не се търси оптималната политическа легитимност на решенията против надвисналите над нацията закани ", упорстват от обединението.

Според тях от дейностите или бездействието на институциите зависи сигурността на всеки един от нас, по тази причина не можем нито да се предоверяваме, нито да разчитаме някой да носи непостижима за него тежест.

" Откровения нуклеарен шантаж, безотговорното подлагане на нуклеарна инфраструктура под риск, хвърлянето на нови стотици хиляди души в огъня на спора и заграбването на огромни територии от суверенна Украйна са непосредствена опасност за сигурността на цяла Европа ", пишат от Демократична България.

Според обединението, българският президент и служебното му държавно управление мълчат и бездействат до момента в който нуклеарният шантаж и ескалацията на империализма са действителна и непосредствена опасност за сигурността на България като страна наоколо до театъра на военните дейности.

От обединението желаят да бъдат осведомени и да правят оценка положението на бойната подготвеност на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, както и инструментите на предна защита на НАТО на наша територия, готовността за отбрана на популацията от оръжия за всеобщо поразяване и при нуклеарни и други произшествия, положението на гражданска отбрана.Искат да правят оценка и вредите от хибридни съветски офанзиви и навлизане в институциите и обществото.

Те задават дневен ред на желано от тях съвещание на КСНС още при започване на идната седмица:

- усилване на противодействието на дезинформация и агитация на Кремъл в България, ориентирана към разделяне и опълчване в обществото, въздействие върху изборния развой и отделяне на България от позициите на съдружниците от НАТО и ЕС;

- инспекция и засилена подготовка за прекосяване в по-висока степен на подготвеност на системата за гражданска отбрана и резистентност при нуклеарни и други рискови повреди, подривни дейности по сериозната инфраструктура, усилване на киберустойчивостта и енергийната сигурност;

- подготовка за недопускане на инфилтрация на сътрудници на въздействие и разследваща активност при предстоящата вълна на " бягащи от мобилизацията " съветски граждани;

- подготовка за евентуална бежанска вълна при интензифициране на военните дейности в Украйна вследствие на мобилизацията на стотици хиляди военни от съветска страна и хвърлянето им на фронта;

- усилване на ограниченията по предна защита на НАТО на наша територия, изключително в областта на въздушен и морски суверенитет, разполагане на многонационални сили, повишение на отбранителния ни капацитет по програмата " наем-заем " за превъзмогване на очевидните дефицити във въоръжението и техниката;

- приемане на съответна стратегия за подкрепяне на Украйна с въоръжение и техника, в това число и ремонт у нас.

" Настояваме до свикването на новото 48-о Народно заседание да се организират постоянни политически съвещания в този сходен на КСНС формат. Настояваме премиера да поеме отговорност и да свика Съвета по сигурността към Министерски съвет и да де доклад за резултата от извършеното съвещание и взетите решения ", пишат от Демократична България.

От своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от Петрич прикани всички водачи на партии да не позволяват България да бъде въвлечена във война.

" Международната конюнктура се усложнява в последните 48 часа. Повишават се рисковете и пораства заплахата за тежки последствия от войната . Това ни слага пред изключителната отговорност за взимане на съдбоносни за българския народ решения ", сподели Нинова.

По думите й предизборната конюнктура е спомагателна компликация, тъй като обстановката се употребява за трупане на партийни или персонални дивиденти.

" Призовавам всички водачи на партии да не позволяваме България да бъде въвлечена във война. Нашите идеологически разлики остават. Нашата борба остарял - нов модел на ръководство също . Но съм сигурна, че никой не желае България да взе участие във война. Нека подсигуряваме на българския народ, че няма да го допуснем. Няма по-висше богатство от мира ", добави Корнелия Нинова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР