Президентът Румен Радев критикува партиите в парламента, които отхвърлиха референдума

...
Президентът Румен Радев критикува партиите в парламента, които отхвърлиха референдума
Коментари Харесай

Издава страх. Президентът критикува отхвърлянето на референдума за еврото

Президентът Румен Радев подлага на критика партиите в Народното събрание, които отхвърлиха референдума против еврото с думите, че е " редно да бъде извършен ", " откакто са изпълнени законовите условия и подписите са събрани ".

Мнозинството в Народното събрание - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, в петък предлагането на проруската партия " Възраждане " за осъществяване на референдум за това българският лев да остане единствената публична валута в страната до 2043 г .

Лидерът на групировката Костадин Костадинов прикани президента да насрочи референдум все пак решение и да сезира Конституционния съд (КС). Той се закани и " Възраждане " да се обърне към Конституционен съд.

В понеделник Радев разяснява пред публицисти, че не е добре политици да се вършат, че няма подписи на половин милион българи.

" Това решение издава боязън, съмнение и неуважение към българските жители ", сподели той.

" Отделно е дали по този начин би трябвало да бъде дефиниран въпросът ", добави обаче президентът.

Подписката за референдума беше импортирана през април от предприемчив комитет, подсилен от " Възраждане " с 603 356 подписа. След инспекция на ГРАО се оказа, че годни са 470 973 . По закон, с цел да бъде наложително провеждането на референдум, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български жители. Това изискване е изпълнено, само че съгласно партиите, които отхвърлиха предлагането, заложеният въпрос не е в сходство със Закона за директното присъединяване на жителите.

Той гласи: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ". Според Закона за директно присъединяване на жителите не могат да се вършат допитвания по въпроси, уредени във към този момент признати и утвърдени интернационалните контракти, а въпросът за присъединение към паричния съюз е организиран в договорите за Европейски Съюз.

Освен това от ПП-ДБ разясниха, че в българското законодателство няма законен термин " публична валута ". Това значи, че еврото няма по какъв начин да продължи да бъде аварийна валута на България, което значи завършек на валутния ръб, обясни Мартин Димитров от Демократична България. Бордът подсигурява, че всеки лев в обращение може да бъде сменен против евро (което сега е аварийна валута на страната) във всеки миг.

" Не виждам за удачно да се вкарва този развой в каквито и да е рамки – 20 години е недопустим период, прекомерно дълъг ", разяснява в понеделник Радев. - " Усилията на политиците не би трябвало да бъдат ориентирани към това да търсят способи да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските жители, че влизането в еврозоната работи за тяхното богатство ".

Президентът изясни, че няма по какъв начин да насрочи дата за референдум, въпреки по принцип това да е в пълномощията, тъй като има решение на Народното събрание.

" Няма по какъв начин да вкарам наново в Народно събрание предложение за референдум, който е отритнат ", добави той.

Според него България би трябвало да влезе в еврозоната, когато е действително подготвена, а не, " когато ни се желае и непременно ". По думите му това би трябвало да стане, когато осъществим критериите за недостиг и инфлация, след рационално извършени стопански и финансови политики, " а не със слагане на спирачки за обществено-икономическото развиване ".

Според последното проучване на " Евробарометър " 49% от българските жители поддържат въвеждането на еврото, също толкоз - 49%, са срещу концепцията, а 2% нямат мнение. Това е нарастване с 5 процентни пункта на поддръжката за валутата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР