Президентът Румен Радев, който е на посещение в Гърция, поиска

...
Президентът Румен Радев, който е на посещение в Гърция, поиска
Коментари Харесай

Румен Радев поиска газова връзка и повече гранични пунктове с Гърция

Президентът Румен Радев, който е на посещаване в Гърция, изиска двете страни да изградят газова връзка между тях. Освен това той предложи да се създадат още няколко гранични пункта с южната ни съседка, оповестиха от прессекретариатът на президента.

В първото си публично посещаване в страна от района на Югоизточна Европа Радев се срещна с сътрудника си Прокопис Павлопулос. Той уточни, че двустранният стокообмен сред България и Гърция доближава 3 милиарда евро през 2016 година Тези индикатори задължавали двете страни да продължат да предизвикват контактите сред бизнеса.

" Развитието на енергийните и транспортни връзки е от значително значение за увеличение на стокообмена и туризма ", уточни още българският държавен глава и прикани за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за градежа на нови такива.

През предходната година страната ни е била посетена от 1.1 млн. гръцки жители, а 1.2 млн. българи са избрали да почиват в Гърция. Това съгласно Радев било знак за добросъседските връзки сред двете страни.

" Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от голяма важност освен за страната ни, само че и за района. Този план би трябвало дa да се осъществя в плануваните периоди, което ще разреши диверсификация на източниците и на маршрутите за транспорт на природен газ както за България, по този начин и за страните от Централна и Югоизточна Европа ", добави Радев.


© Прессекретариат на президента

Гръцкият президент Павловулос удостовери поддръжката на страната си за присъединението на България към Шенгенското пространство. Той добави, че двете страни ще продължат да поддържат процеса на европейска интеграция на съседите си от Западните Балкани.

В Атина Румен Радев постави венец на гроба на Незнайния боец, а по-късно беше посрещнат с публична гала в президентския замък. В рамките на визитата си той ще организира срещи с ръководителя на Народното събрание Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР