Президентът Румен Радев коментира за първи път изпратените от главния

...
Президентът Румен Радев коментира за първи път изпратените от главния
Коментари Харесай

Президентът отговори на Гешев, разкри покана от Путин и се определи за бариера срещу лобизма

Президентът Румен Радев разяснява за първи път изпратените от основния прокурор Иван Гешев въпроси до Конституционния съд за равнището на отбрана, което му обезпечава имунитетът. При показване на доклада за третата година от своя мандат той се дефинира за " преграда против лобисткото законодателство ", а при отговорите на въпроси от публицисти разкри, че е получил покана от съветския президент Владимир Путин да участва на деветомайския церемониал за Деня на успеха в Москва.

" Оставям на вас да прецените за какво тъкмо в този миг основният прокурор внася искане в Конституционен съд, обвързвано с имунитета на президента ", сподели Румен Радев и изясни, че претекстът му за конституционни промени не е ориентиран против прокуратурата.

" Моят претекст постоянно е бил за повишение на независимостта и успеваемостта на правосъдната власт. Оставам на вас да прецените за какво тъкмо в този миг основният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на президента. Аз нямам никакви хрумвания за съответни аргументи. Така че основният прокурор би трябвало да изясни своите претекстове пред обществото. Във всеки миг чакам от Конституционния съд, който откри дело, да се управлява от заложените в основаването на Конституцията правила и ще проследявам за хода на това дело ", сподели още Радев.

" От основния прокурор чакам усърдие и в действителната битка с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на служба на новия основен прокурор, че неговата съществена задача е да убеди обществото, че брани закона и публичния интерес, а не ръководещите, не избрани предприемачи. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции ", сподели още Радев и добави, че му следва градивен разговор с основния прокурор.

При отговорите на журналистически въпроси президентът разкри, че е получил покана от съветския си сътрудник Владимир Путин да участва на парада за Деня на успеха на 9 май в Москва. Той обаче няма да оповести отговора си, преди да го изпрати персонално на Путин.

По време на доклада, с който стартира днешната си конференция, президентът прикани институциите да бъдат предвидими и с ясни цели " в днешната тревожна и променлива реалност ". Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последният образец е усъвършенстването на изборното законодателство, уточни той и добави, че откритата и градивна позиция на президента е тласък за отговорно отношение и на останалите институции.

Той означи, че е поддържал деен разговор с жителите и институциите, като е откроявал проблеми и е давал направления на тяхното решение.

Президентът сподели, че е траял да бъде преграда против лобисткото законодателство и е наложил несъгласие на 7 закона, а там, където е виждал, че има нарушаване на конституцията, е сезирал и Конституционния съд. " Въпреки превъзмогването на тези вета, от време на време и без спор, публичната реакция и решенията на Конституционен съд удостоверяват правотата на моите дейности ", уточни Радев.

" В тази трета година ние продължихме нашата виновна задача с поредност. Президентската институция продължи да отстоява правовата страна и ползите на жителите, да задава дневния ред по значими публични тематики, да подтиква дебата сред институциите и жителите, да сплотява към публично значими дела, да работи за модерното развиване на България, да отстоява българския интерес ", разяснява Радев.

" Нямам желание да трансформирам този доклад в самореклама, тъй като оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива реалност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни цели ", сподели още президентът.

Според него пътят към триумфа стартира със свалянето на розовите очила, " с цел да не се спъваме в проблемите ". Президентът означи, че имаме потребност от дълготрайни решения и промени.

" Ще положа старания в няколко значими посоки, преди всичко - възобновяване на доверието в изборния развой посредством своевременни изборни промени ", съобщи Румен Радев. Той уточни въвеждане на машинно гласоподаване за емилиминиране на недействителните бюлетини, ограничение на купения и следен избор.

Ще продължа с дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи повишение на независимостта и успеваемостта на правосъдната власт, възстановяване на салдото сред институциите, означи той.

Държавният глава разяснява и битката с корупцията, като заявява, че ще спомага КПСОМПИ да се трансформира в ефикасен орган с дейни механизми и принадлежности за определяне на противоречие сред приходи и разноски.

По националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развиване на защитата, за пълноценна реализация за плановете за рационализация с пълнонценно индустриално съдействие и трансфер на технологии, означи той. Ще продължа да работя за привличането на задгранични вложения и промотиране на българския бизнес и за отбрана на българските общности зад граница и духовното им приобщаване към родината, заявява президентът.

Той акцентира и нуждата от цялостна демографска политика.

Имам високи упоритости за България, би трябвало и можем да превърнем България в естествена европейска и демократична страна с господство на закона, с пълноценни демократични институции, с европейски приходи и сигурност, с качество на инфраструктурата и публичните услуги.

Според него има незабавна потребност от преосмисляне на цели и стратегии, дълготрайни решения и промени. Най-важният залог за бъдещия ни триумф е инвестицията в хората, счита той. Президентът заявява, че на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарните партии за законови, орагнизационни и финансови механизми в три съществени области - обучение, детско опазване на здравето и стимулиране на младите фамилии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР