Президентът Румен Радев изрази днес интереса на България за активизиране

...
Президентът Румен Радев изрази днес интереса на България за активизиране
Коментари Харесай

Румен Радев изрази интереса на България за активизиране на диалога с държавите от Азия

Президентът Румен Радев изрази през днешния ден интереса на България за активизиране на политическия разговор, икономическото и капиталово съдействие с страните от Азия на работна среща с дипломатически представители от азиатските страни у нас.

В срещата, проведена от посланика на Република Корея Шин Бу-нам, участваха посланиците на 13 страни от Арабския и от Азиатско-тихоокеанския район - на Държавата Палестина, Социалистическа република Виетнам, Република Индонезия, Ислямска република Пакистан, Монголия, Кралство Саудитска Арабия, Япония, Ливанската република, Република Казахстан, Ислямска република Афганистан, Ислямска република Иран и Република Ирак.

По думите на президента удобни предпоставки за това са дългогодишните другарски връзки на България с тези страни, както и политиката на Европейския съюз на тясно ангажиране с района.

Според Румен Радев България би трябвало да си сложи за цел привличането на стратегически бизнес сътрудници в предпочитани за страната ни инфраструктурни, енергийни, транспортни и други проекти; обезпечаване на удобни условия за излизането на български артикули и услуги на пазарите в района.

„ В рамките на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз продължаваме интензивно да способстваме за образуването на политиката на Европейски Съюз във връзка с страните от Азиатско-тихоокеанския район, който е основен за растежа на международната стопанска система, въздейства все по-сериозно върху динамичността на интернационалните процеси и включва значими стратегически сътрудници на Европейски Съюз и членове на авторитетни районни и интернационалните организации ", съобщи на срещата Румен Радев.

Държавният глава акцентира също по този начин, че страните от Азия са все по-значим фактор в международната политика, стопанска система и финанси и играят значима роля за мира и стабилността.

Президентът открои визитите на високо и най-високо ниво в България през последните месеци - първото посещаване на японски министър председател Абе през януари т.г., визитата на южнокорейския министър председател Ли Нак-йон на 25 октомври 2017 година, държавното посещаване на Емира на Катар през предходната седмица, както и визитите на външните министри на Саудитска Арабия, Иран и други

Румен Радев беше безапелационен, че взаимното доверие и политическия разговор не подхождат на нивото на търговско-икономическия и културно-образователния продан с България.

Президентът напомни и дейните връзки на страната ни с страните от Азия, построени с помощта на десетки хилядиа български експерти, които десетилетия наред са работили в доста от тези страни, хилядите студенти, приключили своето обучение у нас, които сега заемат почтени позиции в своите страни, както и основаната със взаимни старания солидна договорно-правна база и институционална рамка на взаимните връзки.

По време на срещата президентът Румен Радев беше поканен от посланиците да бъде патрон и да открие фестивала на Азиатските страни в София през май т.г.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР