Президентът Румен Радев избра да коментира днешната дата - най-спорната

...
Президентът Румен Радев избра да коментира днешната дата - най-спорната
Коментари Харесай

Радев за днешната дата: Нито революция, нито преврат

Президентът Румен Радев избра да разяснява днешната дата - най-спорната в новата ни история, в обществените мрежи. В профила си във "Фейсбук " президентът написа:

"Продължавам да имам вяра в това, което написах преди година във връзка днешната дата: "В обществото ни 9-ти септември постоянно е бил разграничителна линия. Страните имат своите необорими претекстове. Хората, върху които тази дата е дала отражение, имат своята памет за нея. Какво е 9-ти септември - дата на гражданска война или прелом? За мен е нито едно от двете. Тя е мотив само за помиряване. Повод да проявим мъдрост и най-накрая да създадем крачката към едно съзидателно помиряване с предишното. Дължим го на себе си... “

Поклон пред всички почтени жертви преди и след 9-ти септември, пред всички починали с мисъл за България ".



На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт " овладява властта и в България се откриват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. Днес в памет на жертвите й съюзи на репресираните проведоха протестен протест против комунистическия режим в Пловдив.

На язовир "Копринка " пък се организира обичайния събор на русофилите. От ГЕРБ жигосаха датата и приканиха социалистите да не я означават повече с "пищни тържества ".

В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети Украински фронт на Червената войска. След тази дата настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в руската сфера на въздействие.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на принуждение. Тези всеобщи беззакония не престават няколко месеца и са последователно сложени под надзор от управляващите със основаването на така наречен "Народен съд " в края на 1944 година Според разнообразни оценки броят на убитите през този интервал е сред 20 000 и 40 000 души.

Осъдените на гибел от Народния съд са 2 730 души – министри, депутати, публицисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Събитията от 9 септември 1944 година към момента не са получили единомислещата оценка на историците. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни аргументи се твърди, че това е национално въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението "социалистическа гражданска война ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР