Президентът Румен Радев иска да знае как ще бъде оценена

...
Президентът Румен Радев иска да знае как ще бъде оценена
Коментари Харесай

Президентът иска ясни критерии за избор на главен прокурор

Президентът Румен Радев желае да знае по какъв начин ще бъде оценена правосъдната самостоятелност на основния прокурор , тъй като дружно с неговата храброст и гражданска отговорност, това е в действителност амалгамата на триумфа на неговата бъдеща активност.

Искането си държавият глава сложи на кръгла маса, отдадена на избора на нов основен прокурор , който би трябвало да се състои до края на годината.

Кръглата маса е в продължение на поредицата от диалози, които президентът организира с представители на правосъдната и изпълнителната власт по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.

Държавният глава съобщи, че от множеството срещи, които е провел с ръководителите на органи от системата на правосъдната власт, е станало ясно, че е нужен сигнал за огромната значителност на идното събитие на избор на основен прокурор , който би трябвало да стои във фокуса на публичното внимание.
 Радев упорства за транспарантен избор на нов основен прокурор
Радев упорства за транспарантен избор на нов основен прокурор

По думите му срещите, които инициирал са били в полза на обществото

Държавният глава посочи, че конституционно плануваните функционалности на основния прокурор за осъщестяване на контрол за правда и методическо управление на всички прокурори е значим фактор за ефикасна битка с престъпността, с корупцията и за одобряване на законноста.

Затова е обикновено и би трябвало да има публични упования към процедурата. Обществото би трябвало да получи гаранция за сполучливия ход за избора на основен прокурор - ясни критерии, транспарантна процедура и задоволително добра обоснованост на мотивациите , които да са в цялостно сходство със законите, подчертава президентът.

Главният прокурор е претрупан с огромни публични упования, предстоят му тежки задания и още на старта на своята активност би трябвало да има високо публично доверие, акцентира президентът.
 Гешев чака мръсно и кално състезание за нов основен прокурор
Гешев чака мръсно и кално състезание за нов основен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и публицисти

Президентът Радев уточни, че са доста значими критериите за неговата самостоятелност и воля за налагане на правда. Това са хубави критерии, само че те повдигат въпроси, измежду които са какво тъкмо значат критериите, какви са публичните упования и какви са измерителите на критериите.

Институцията на президента се води само от правилото за разделяне на управляващите , само че не подценява и своето обвързване, защото издава декрет, уточни Румен Радев и добави, че е значимо обществото да има фокус върху процесите, уместно и нараснало внимание.

В рамките на полемиката президентът запита дали от Асоциацията на прокурорите могат да оказват помощ за предложение за критерии за ориентиция при номинации и избор на нов основен прокурор.
 Калин Калпакчиев настоя за разбор на работата на прокуратурата
Калин Калпакчиев настоя за разбор на работата на прокуратурата

Главният прокурор е облечен в прекалено много власт съгласно него

От своя страна проф. Емилия Друмева уточни, че процедурата по идния избор е детайлно регламентирана в закона , има график за нейното протичане с съответни дати и периоди. Тя посочи, че упованията на всички в обществото ни са за бистрота, прецизно съблюдаване на регулациите, за морал и добра нравственос в нашите връзки.

Припомняме, изборът на основен прокурор би трябвало да стане до края на актуалната година , защото мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година

Миналия месец президентът предложения на диалог основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдния министър Данаил Кирилов, основния правосъден контрольор Теодора Точков и представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.
 От 15 юли до 14 ноември избират нов основен прокурор
От 15 юли до 14 ноември избират нов основен прокурор

Един от претендентите би трябвало да има 17 от 25 гласа на членовете на ВСС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР