Президентът Румен Радев иска да влезе в политическия дневен ред.

...
Президентът Румен Радев иска да влезе в политическия дневен ред.
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Румен Радев иска да съживи интереса към себе си

Президентът Румен Радев желае да влезе в политическия дневен ред. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ проф. Румяна Коларова, консултант от екипа на президента Росен Плевнелиев.

Тя разяснява предлагането на Стратегическия съвет към президента Румен Радев за законови промени, които да обезпечат ефикасен надзор върху ръководещите и търсенето на персонална отговорност при техни провали.

„ Предложените хрумвания са опит да се подтиква публичен спор, който да върне в центъра на вниманието президента Радев. Опит да се съживи интереса към президентската институция, към Радев като политик, както и да се сътвори платформа, която да компенсира неналичието на опция за директна връзка на хората и самия държавен глава. В момента няма толкоз обществени прояви, на които Радев да взе участие “, акцентира проф. Коларова.

Според нея обаче концепциите са освен прекомерно общи, само че в тях се търси по-скоро поръчка за някакъв тип смяна.

„ Радев желае по някакъв метод да влезе в политическия дневен ред, това е поръчката на оповестените документи. За мен представляваше загуба на време да се срещна с всичко това, което беше оповестено на уеб страницата на президентската институция. Това са шаблонизирани текстове, които са ми до болежка познати. Големият въпрос е, има ли жители и неправителствени структури, които ще създадат старания да се зачетат в тези документи. Парламентарната съпротива няма да направи такова изпитание “, сподели още проф. Румяна Коларова.

По думите ѝ това е протегнатата ръка на Румен Радев към извънпарламентарната съпротива.

„ Но не съм сигурна, че дилемите, които извънпарламентарната съпротива би трябвало да взема решение, са от такова естество. Това би било едно доста хубаво начало преди три години. Сега идват в миг, когато политическата обстановка е доста изострена и трагична. Всяка партийна групировка в този момент знае, че има късмет за огромен триумф, само че и за огромен неуспех. Едва ли ще си губи времето в пояснение и коментиране на тези поръчки, които Радев е направил. Това е сериозна поръчка за предизборна акция, която да стъпи върху мрежа от политически дейни неправителствени структури. Президентът Първанов имаше същата упоритост, само че той я реализира с живи срещи, дейна работа със социолози и посредством мрежа от забележими фигури, които образуват публичното мнение на ляво-мислещите гласоподаватели “, акцентира проф. Румяна Коларова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР