Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се оказаха по

...
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се оказаха по
Коментари Харесай

Президентът - в Испания, премиерът - в Украйна. Кой ръководи държавата?

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков се оказаха едновременно в чужбина в много сериозен за България миг, когато страната още веднъж се намира в политическа рецесия поради исблъсъци сред съдружните сътрудници във връзка с изпращането на военна помощ за Украйна и поради прекъсването на съветски газ за България. Държавният глава отпътува за Испания със брачната половинка си Десислава по покана на крал Фелипе VI, а министър-председателят и водена от него делегация от три от четирите партии в обединението е в Украйна за среща с президента Володимир Зеленски и други висши украински политици.

Кой обаче ръководи българската страна в подобен сериозен за страната геополитически миг? Като парламентарна република при отсъствието на президента и на ръководителя на изпълнителната власт, сега цялата власт е съсредоточена у ръководителя на Народното събрание Никола Минчев. Върху нежните рамене на 34-годишния правист от Перник се пада тежката задача да реагира екстрено, в случай че в България се случат изключителни събития.



Според държавния протокол пръв по сан у нас е президентът на републиката, следван от ръководителя на Народното събрание, по-късно от министър-председателя и вицепрезидента. Според законите у нас, в случай че и с тримата първи държавници се случи по едно и също време нещо неприятно то тогава властта се поема краткотрайно от ръководителя на Конституционния съд.

Иначе Радев и брачната половинка му ще бъдат посрещнати с публична гала в двореца „ Сарсуела “ от крал Фелипе VI и кралица Летисия.

В Мадрид президентът ще беседва и с премиера Педро Санчес, както и с председателката на долната камара на испанския парламент, Конгреса на депутатите, Меричел Батет. След обед президентът ще открие испанско-български бизнес конгрес.



Румен Радев се ръкува с испанския министър председател Педро Санчес

В петък Румен Радев ще посети Логистичния център за въоръжение и изследване покрай Мадрид и ще организира демонстрационен полет на изтребител Eurofighter EF-20 Typhoon II на испанските Военновъздушни сили. Държавният глава ще прегледа Оперативния център на Южното командване на НАТО.

В края на визитата президентът ще посети централата на футболния клуб Реал Мадрид на стадион " Сантяго Бернабеу " в испанската столица и ще се срещне с Флорентино Перес, президента на кралския футболен клуб.



Същевременно българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, дойде на централната гара в Киев тази заран към 10 часа сутринта. Те бяха посрещнати от заместител министър-председателят на Украйна Олга Стефанишина.

Делегацията ни първо посети град Бородянка, където разрушенията са огромни. Той се намира в северозападните околности на Киев. След това Кирил Петков ще се насочи към градовете Ирпин и Буча. Там ще се срещне с местите управляващи и ще види какви са провалите от съветските военни дейности.

По-късно през днешния ден се чака министър председателят да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Делегацията отпътува с боен аероплан " Спартан " до полското летище " Жешов-Яшонка " в югоизточната част на страната нощес. След това Петков и останалите български представители поеха към Киев с нощен трен. Пътуването лишава сред 11 и 16 часа поради разрушената железопътна инфраструктура от съветския обстрел.

Заедно с премиера Кирил Петков в украинската столица са още министърът на защитата Драгомир Заков, шефът на " Ситуационен център " към Министерство на външните работи Антон Марков и депутатите от " Продължаваме промяната ", " ИТН " и " Демократична България " - Калоян Икономов, Станислав Балабанов и Атанас Атанасов. В делегацията няма представител на Българска социалистическа партия по решение на партията, която е срещу даването на оръжие на Украйна.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР