Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов преди последното заседание

...
Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов преди последното заседание
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Премиерът има ли общи бизнес интереси с Пеевски?

Президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов преди последното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност през януари 2018 година

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Съветник от кабинета " Орешарски " влиза в мениджмънта на BiT

Веселин Иванов е основен редактор на уеб страницата " Правен свят ", а преди този момент беше консултант на Зинаида Златанова
14 фев 2018
Сградата на Полиграфията: от Пеевски към оръжеен търговец за 25 млн. евро

В края на предходната година парцелът е платен от притежателя на " Аполо инженеринг ", иранеца с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими
14 фев 2018
Откровената коалиция " Пеевски "

Гласуването за остатъците от КТБ
19 яну 2018 Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски се трансформира в мотив за изострени реплики сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Първо министър-председателят употребява фигурата му, с цел да уязви началника на кабинета на президента Иво Христов в изявление пред bTV в сряда вечерта. Борисов го дефинира като сивия кардинал в президентството, който има въздействие върху връзките сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2. " Там има един човек, който написа и е сивият кардинал. Защото, когато си приказваме с президента Радев, аз от години поддържам връзка с него, той е един прелестен човек и се разбирам прелестно ", съобщи Борисов и продължи след неотстъпчив въпрос - " един медиен човек там, който го помня от ВВТ, още от малкия екран на Пеевски го помня ", като сподели, че Иво Христов е бил изпълнителен шеф на медията.

В четвъртък пристигна и реакцията на Радев, който пред публицисти назова " груба операция споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на депутата Делян Пеевски ". " Г-н Борисов получи коледен подарък с цялостната поддръжка безусловно от господин Доган. Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски закон за КТБ. И в случай че някой в действителност смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски?; Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски?; Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? ", попита президентът.

Иво Христов в действителност е бил изпълнителен шеф на BBT, само че в интервала, в който малкия екран беше благосъстоятелност на предприемача Петър Манджуков.

Румен Радев изясни, че същинската причина за зародилото напрежение сред него и ръководещите са въпроси като " пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител ", прекратената рационализация на въоръжените сили, концепциите за безкрайни концесии, неналичието на бистрота в собствеността, в управнически решения, в харченето на финансови средства, както и в " бетонирането " на корупцията с новия закон ". А също и внасянето на основни промени сред първо и второ четене на законите без публично разискване, " злополуката " в задграничните вложения, мизерните пенсии и заплати.

Поводът за намека на Борисов по адрес на Иво Христов беше част от речта на президента Румен Радев във връзка първата година от мандата му. Тогава президентът сподели, че е научил от медиите по време на визитата на канцлера Ангела Меркел у нас, че дружно с Бойко Борисов канят турския президент Ердоган на среща с Европейски Съюз в България. В четвъртък Радев още веднъж подсети за това свое отчаяние. " Изключвам всевъзможни мои искания към премиера Борисов с това, което споделих, че съм научил от медиите за оповестената към този момент среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз. Но аз в никакъв случай не се налагам там, където не съм канен ", съобщи той. И отново клъвна Борисов с репликата, че е извънредно значимо ролята на България в тази среща " да не се свежда до домакина, който разнася шербет ".
Радев изиска да се получат гаранции от Ердоган, че Турция няма да се намесва във вътрешните работи на България, в изборите, в духовния живот на българските мюсюлмани, както и да се обсъдят обезщетения за тракийските бежанци. Бойко Борисов уточни банкера Цеко Минев за притежател на " Юлен " АД

" За Цеко Минев става въпрос " - по този начин министър председателят отговори дали знае кой е действителният притежател на концесионера на ски зоната в Банско " Юлен " АД. Малко по-късно разясни - " откакто Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е в случай че не притежателят, то задоволително непосредствен до притежателя да взема решения ". Минев е съсобственик на Първа капиталова банка.
Борисов се застрахова - " да не ме съдят на следващия ден, тъй като несъмнено има някакъв различен фиктивен притежател, само че омразата сред Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва сега. Защото и Зелените споделят – какво неприятно да има втори въжен превоз, окей сме за втори въжен превоз, но на този не му имаме вяра. И аз бих предложил на министъра да направи нужното да разсекрети ".

От края на предходната година в цялата страна се организират митинги против решението на държавното управление да промени проекта за ръководство на парк " Пирин ", което разрешава да се строи в ски зоната в Банско. Едно от настояванията на недоволните е да се знае кой е действителният притежател на концесионера.
Според последните документи, импортирани в Търговския указател, 99.8% от " Юлен " АД са благосъстоятелност на записаното на Британските Вирджински острови T.A.K Services Limited, чийто притежател е кипърското сдружение DUC Nominees Ltd., чийто притежател е Георгиус Георгиу.

Борисов сподели в сряда, че съгласно него притежателят би трябвало " да излезе, да се разкрие, да си постави картите на масата и да приключим с това ". Той отхвърли страната да стои зад него. " По никакъв метод. По какъв метод стои? По какъв метод? В същото време не можем да отречем, че Банско е в десетката на международните ски курорти. И всички се радваме, когато международните купи по ски, по сноуборд, по какво ли не са на Банско. 15,7 е растежът на туризма, зимния, тази година ", сподели министър-председателят.

Темата за Банско е и един от проблемите, по които в държавното управление има напрежение, доколкото представителите на патриотите пазят позицията на концесионера. От името на НФСБ Валери Симеонов популяризира груба декларация против евродепутата от Зелените Ска Келер, пристигнала да поддържа митингите, което пък принуди Борисов да се разграничи от него. " Тогава се чух и с Валери Симеонов и му споделих: Можеш да имаш право в доста неща, само че подобен език и подобен метод на говорене в европейска България с Европейския съюз не е задоволително. И по тази причина ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи за камионетката, за експулсиране и всичко останало. Зелените в България не могат да се оплачат от мен. Те са били чувани постоянно и по всички тематики ", съобщи той в сряда. Борисов няма да изиска оставките на министъра на екологията Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов.

Другата тематика, за която в ръководещата коалиция ГЕРБ - " Обединени патриоти " се разминаха, беше ратификацията на така наречен Истанбулска спогодба. От Вътрешна македонска революционна организация даже желаеха референдум. " Казал съм го на патриотите, споделям го в този момент и на членовете на ГЕРБ, споделям го като ръководител на партията – ние Истанбулската спогодба ще я приемем единствено в случай че има безспорен консенсус в българското общество. Ако има референдум за гей браковете, по какъв начин ще приключи? Нима някой не знае? Българинът е закостенял, отговорът ще бъде " не ". Защо да ги похарчим тези пари ", разяснява пред bTV Бойко Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР