Президентът Румен Радев и премиерът Борисов изостриха тона помежду си

...
Президентът Румен Радев и премиерът Борисов изостриха тона помежду си
Коментари Харесай

Президент и премиер в сблъсък на тема Пеевски

Президентът Румен Радев и министър председателят Борисов изостриха тона между тях в резултат на присъединяване и мненията на Борисов през вчерашния ден в предаването " Питай премиера " по bTV.

" Премиерът да каже за своите връзки с депутата от Движение за права и свободи, вместо да свърза началника на президентския кабинет с него ", настоя Румен Радев в изявление пред публицисти, до момента в който бе на посещаване в Българска телеграфна агенция във връзка юбилея на националната осведомителна организация. Коментарът му бе в отговор на изявление на Борисов от нощес, в което визира началника на президентския кабинет Иво Христов като главен провинен за напрежението сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2 институциите.

„ В президентството има един човек, който написа речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – малкия екран на Пеевски ”, заяви  министър председателят и разясни, че говори за Христов. 

" Аз съм извънредно поласкан, че министър председателят следи с такова голямо внимание хората от моята администрация - освен за тяхното настояще, а дори демонстрира творчество към тяхното минало. Аз съм горделив, че имам интелигентни съветници и секретари и шеф кабинет. Но никога те не са повода за напрежението сред нас, а това са доста други неща ", отвърна Радев през днешния ден.

След това разясни, че под " доста други неща " има впредвид:  " пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за нови изтребители и грубите неистини около нея, прекратената рационализация и разсипията във въоръжените сили, концепциите за безкрайни концесии, неналичието на бистрота в благосъстоятелност в управнически решения, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени и то генерални в законите сред първо и второ четене без публично разискване и без съпътстващите мнения от отрасловите институции, злополуката в задграничните вложения, неналичието на ефикасна политика за развиването на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години шумно оповестяване на стопански напредък и финансова непоклатимост ".

" Това са все неща, които всяват напрежение. Да вземем даже моето отхвърлено несъгласие за мораториума за новаторските медикаменти. В същото време бяха разпределени големи суми, и то в сфери, където очевидно има потвърдени значително проблеми, каквото е санирането. Но споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на господин Пеевски, аз схващам като груба операция. Както виждате, господин Борисов получи коледен подарък с цялостната безрезервна поддръжка от господин Доган. Партията на господин Борисов гласоподава единомислещо импортирания от господин Пеевски закон за КТБ. И в случай че някой в действителност смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? ", сподели още президентът.

Няколко часа по-късно Борисов отговори на президента от летище София преди да отпътува за Мюнхен, където ще взе участие в годишната Конференция по сигурността.

" Нямам нито бизнес, нито нещо друго общо с Пеевски, Радев в случай че има данни, да сезира прокуратура ", отсече премиерът. " Не може, през вчерашния ден, когато се разтресе страната от това, че желаят да върнат „ Народния съд “ или по-скоро смятат, че това е нещо положително - да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, да не каже една дума по тематиката. Той е задължен и за едните и за другите, както аз нощес опазих и двете страни. ", разяснява Борисов.

" Аз деликатно прегледах какво съм приказвал. Никъде не съм обидил нито президента, нито президентската институция и не съм си разрешил да му направя каквато и да подготовка, с изключение на да кажа, че дружно сме работили добре и дружно би трябвало за работим за стабилността и сигурността на България “,  акцентира той.

" Напомням, всички гласове на Българска социалистическа партия отидоха за президента Радев на президентските избори. Ако Делян Пеевски е направил закононарушение и той знае, за какво и служебното държавно управление не назначи инспекция? ", попита още Борисов.

" Абсолютно ми е чиста съвестта.Искам да се обърна към президента, ако има, каквито и да е данни за мой бизнес - защото това е безспорна неистина - за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го апелирам неотложно през днешния ден да сезира прокуратурата, КОНПИ, която желае институция. Аз декларирам, че такива няма ", заявява министър председателят.

" Единствената партия, която не е правила коалиция с Движение за права и свободи е ГЕРБ. Моля президентът да не го приема като клюка, това са обстоятелства. Иначе и аз мога да задавам въпроси. Колко коства акцията на Радев? Как по този начин Българска социалистическа партия бяха в коалиция с Движение за права и свободи? Може и той да седне и да дава отговор на въпроси ", сподели още Борисов.

" Колкото и да желаех да избегна сходно утежняване на връзките, знам, че в случай че не отговоря, някой ще каже, че ме е боязън. Провел съм много борби, с много подли съперници. Президентът не би трябвало да се подвежда от социологиите. Не е почтено сякаш неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва против държавно управление, съдружно определено. Бях задължен да отговоря. Не инцидентно 11 пъти сме определени, би трябвало да се зачита волята на народа. ", означи още министър председателят.

" Ако би трябвало да употребявам военни термини, изявлението на президента беше нахлуване против държавното управление. Ако аз съм забъркан, ще давам отговор за делата си. Категорично настоявам, че това не е правилно ", подчерта той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР