Президентът Румен Радев и правителството не може да се снишават

...
Президентът Румен Радев и правителството не може да се снишават
Коментари Харесай

Радев и кабинетът не може повече да мижат в спора Обзор - Несебър

Президентът Румен Радев и държавното управление не може да се снишават повече по горещия спор за обособяването на община Обзор, демонстрираха последните локални събития. И Обзор, и административният център Несебър не считат проблема за завършен. Те желаят дейности от " Дондуков " 1 или 2, въпреки жителите на двата адреса комфортно да си вършат оглушки.

Темата се вихри през цялата 2021 година година, мина през референдум, контрареферендум, насрещни митинги и безчет премеждия. Накратко може да бъде разказана по този начин: голямото болшинство от жителите на Обзор и неговата администрация желаят да се отделят дружно със селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница; в посочените села преобладаващото мнението е противоположно, както и на общинското управление на Несебър. Спорът изобщо не е безопасен, защото касае апетитното крайбрежие на Иракли и Елените. ГЕРБ поддържа отделянето на Обзор и се погрижи едно от последните решения на неговото правителство да е в интерес на новата община. За да я има обаче, е необходим и декрет на президента. А Радев хитро протака с претекста, че през година на броене прекрояване на административни граници не може да се вършат. Досега президентът не е изразявал мнение в същността на тематиката. Вероятно е воден от желанието да не влиза в игрите на ГЕРБ, но и да не си навлича рецензии от която и да е от страните - още повече през изборна за него година. 

Президентският избор и преброяването обаче завършиха, а хората и от двете страни на барикадата гневно държат до през днешния ден на своето. Обзор сега пробва акция на напън по отношение на Радев - върви подписка с искане да издаде указа, с който държавното решение от март 2021 година да се обнародва.; приготвят се и многочислени протестни писма, които да засипят президентската канцелария. Преди 4 дни пък в Несебър се организира протест под егидата на кмета Николай Димитров. Искането бе да се резервира целостта на общината, а за задачата той е настоял пред настоящето държавно управление да анулира решението на кабинета на ГЕРБ. Не е ясно какво мисли министър председателят Кирил Петков по тематиката. Хич не му бе до нея по-рано и на служебния министър-председател Стефан Янев.

Самият Николай Димитров, въпреки и дълготраен кмет, в никакъв случай не е бил харесван от партията на Бойко Борисов. През 2019 година той куриозно завоюва изборите от ареста, пъхнат в него, с цел да ги загуби. Димитров победи още на първи тур, а тази драма също има отражение върху сагата с Обзор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР