Президентът Румен Радев и БСП сезираха вчера Конституционния съд (КС)

...
Президентът Румен Радев и БСП сезираха вчера Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Левицата и президентът атакуват промените в АПК

Президентът Румен Радев и Българска социалистическа партия сезираха през вчерашния ден Конституционния съд (КС) с искане да бъдат оповестени за противоконституционни обособени разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според президента публичността на правосъдните съвещания е значителен принцип на правораздаването. Според него правото на всеки човек на обществено разглеждане на неговото дело е категорично посочено във Всеобщата декларация за правата на индивида, в Международния пакт за цивилен и политически права, в Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. С препоръчаните в Административнопроцесуален кодекс промени този главен принцип за гласност и бистрота се трансформира в изключение.
Радев оспорва въведените правила за родовата и локалната подсъдност по административни каузи, които основават трудности пред правораздаването за жителите и организациите и не обезпечават по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правораздаване. Президентът се афишира и против високите такси за правосъдие. Той е безапелационен, че законността не е услуга, която една правова страна дава на жителите, а належащо изискване за нейното битие. Радев оспорва премахването на касационната инстанция в законите за достъп до социална информация, за общественото подкрепяне, за фамилните помощи за деца, за правната помощ, за запазване на земеделските земи, в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс и в КСО.
"Въпреки рецензиите на опозицията и мненията на изтъкнати адвокати, макар терзанията на гражданското общество, макар ветото на президента, ръководещите принудително изгласуваха текстове, които стопират хората да отидат на съд и защитят своите права ". Това съобщи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Крум Зарков, преди да внесе жалбата до Конституционен съд. Той беше безапелационен, че не може преднамерено да се не разрешава на хората да нападат противозаконните актове на властта и правилото на гласност да се трансформира в принцип на закритите порти. "Конституцията не го позволява, а неин страж е Конституционен съд, по тази причина, както обещахме, внасяме нужния брой подписи. Приемането на измененията в Административнопроцесуален кодекс е удар по правилото на правовата страна ", акцентира Зарков. Той приканва всички, които са загрижени за гражданското общество и правото на хората да имат достъп до Административния съд и да нападат актовете на властта, да сезират Конституционен съд.
"Този проблем касае демократичното развиване на страната. Атакуваме размера на таксите, който е несъразмерен и ще попречи на хората да търсят правата си, закритите съвещания, анулацията на втората инстанция ", посочи националният представител.
Изразихме нашата кардинална позиция още при първото гласоподаване на измененията, че с това ръководещите вършат правораздаването недостъпно, разяснява тематиката и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя посочи, че от левицата цяло лято са работили по жалбата и са прецизирали причините си. Президентът също има право на конституционна тъжба, неговите претекстове значително съответстват с нашите, добави Нинова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР