Президентът Румен Радев едва сезира Конституционния съд рано тази сутрин

...
Президентът Румен Радев едва сезира Конституционния съд рано тази сутрин
Коментари Харесай

КС ще решава за противоконституционност в измененията на основния закон

Президентът Румен Радев едвам сезира Конституционния съд рано тази заран по отношение на промените в главния закон от края на предходната година, и Конституционен съд се произнесе този следобяд: образува дело.

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

Както Клуб Z писа, президентът сезира Конституционен съд с искане за обявяване на противоконституционност на осем параграфа от промените в Конституцията, които болшинството на " Продължаваме промяната-Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи одобри в края на предходната година - директно преди Народното събрание да излезе в коледно-новогодишна почивка.

Радев изиска оповестяването за противоконституционни на наредбите, които касаят мандата на Народното събрание, двойното поданство за депутати, министър председател и министри, реда за назначение на служебните държавни управления, опцията регулатори да бъдат избирани с болшинство от 2/3 от народните представители, назначението и освобождението на ръководителите на Върховен административен съд, Върховен касационен съд, основния прокурор и на последно място - болшинството и периодите, с които измененията бяха признати.

За Народно събрание показва опасения, че мандатите на нов и остарял парламент може да се застъпят, за поданството - че заплашва суверенитета на нацията. Оспорва реда за сформиране на служебните кабинети, в това число допуска, че може да се изисква Велико национално заседание за такава смяна, нарушаваща, съгласно него, салдото на управляващите.

По отношение на регулаторите президентът вижда колизия с различен текст от главния закон, който споделя, че Народно събрание приема решенията си с нормално болшинство. Вижда риск и за самоцелна замяна на регулаторни и контролни органи с открити мандати - съгласно политическата обстановка.

Има дисбаланс при назначението и освобождението на така наречен трима огромни, счита още. Президентът нападна и скоростните периоди на приемането на промените.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР