Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд (КС) по повод

...
Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд (КС) по повод
Коментари Харесай

Президентът сезира КС за част от промените в Административнопроцесуалния кодекс

Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд (КС) във връзка разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), оповестява прессекретариатът на президента.
 
Миналата седмица Народното събрание отхвърли ветото му върху промени в Административнопроцесуален кодекс . Искането до Конституционен съд е за оповестяване на противоконституционни и несъответстващи на интернационалните контракти обособени текстове, се споделя в информацията.
 
" Публичността на правосъдните съвещания е толкоз значителен принцип на правораздаването, че е прогласен в чл.121, ал.3 от Конституцията. Правото на всеки човек на обществено разглеждане на неговото дело е категорично посочено във Всеобщата декларация за правата на индивида, в Международния пакт за цивилен и политически права, в Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. С препоръчаните промени този главен принцип за гласност и бистрота се трансформира в изключение ", написа в претекстовете на президента.
 
Поради това наредбата, която вкарва правилото на закрити съвещания по каузи, подсъдни на тричленни сформира на Върховен административен съд като втора инстанция, не подхожда на Конституцията и на посочените интернационалните контракти, счита Радев.
 
Той оспорва също въведените правила за родовата и локалната подсъдност по административни каузи . Тези правила основават трудности пред правораздаването за жителите и организациите и не обезпечават по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правораздаване. Поради това те не подхождат на правилото на правовата страна и на правото на отбрана, аргументира се президентът.-->
 
В настояването си Румен Радев нападна и повишените правосъдни такси . При параленост на размера до и след приемането на ЗИД Административнопроцесуален кодекс се открива, че нарастването им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от жителите и юридическите лица, а оттова и конституционно прогласеното право на отбрана, се споделя в известието.
 
Държавният глава оспорва още премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до социална информация, Закона за общественото подкрепяне, Закона за фамилните помощи за деца, Кодекса за обществено обезпечаване, Закона за правната помощ, Закона за запазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР