Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън

...
Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

България е готова да наеме изтребители от съюзници в НАТО, докато чака новите F-16

Президентът Румен Радев е сложил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се форсира закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вид за доставяне с изтребители " втора употреба " на лизинг. Това разгласи президентът пред публицисти в Брюксел след срещата на високо ниво на НАТО.

Ако този вид не се получи, може да потърсим подпомагане и от европейските ни сътрудници, съобщи Румен Радев. Президентът добави, че е сложил въпроса за обезпечаване на европейски изтребители на лизинг пред водачите на Нидерландия, Франция и Италия.

От думите му стана ясно, че в случай че не стане американския вариат, то Радев е обсъждал с нидерландския министър председател Марк Рюте опция за образование на лизинг по програмата за осъвременените F-16 MLU в Нидерландия, както и вероятно придобиване на изтребителите. " Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители от други наши сътрудници на лизинг, с цел да запълним тази празнина. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, подготвени са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – подготвен е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща по-късно с канцлера Шолц, също се разбрахме да се приказва по този въпрос ", добави Радев.

Германия и Италия употребяват " Еврофайтър ", a Франция сега модернизира своите " Мираж 2000 ", като също така се чакат спомагателни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 година " Рафал ".

Президентът акцентира, че търсенето на различни разновидности е от компетенцията на държавното управление и към този момент е приказвал с премиера Кирил Петков. Двамата, министъра на защитата и началника на защитата били на едно мнение.

Радев подсети, че поради забавянето на доставките на F-16, се чака България да разполага с оперативни ексадрилни качества за новите изтребители чак към 2030-а година Дотогава би трябвало да се търси решение за подсигуряване на противовъздушната и противоракетната защита на българска територия, за което имаме и ангажимент към НАТО, счита Радев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР