Президентът Румен Радев е поставил директно въпроса за компенсация за

...
Президентът Румен Радев е поставил директно въпроса за компенсация за
Коментари Харесай

Радев на Петрова нива: Поставих директно въпроса за компенсация на тракийските бежанци на Ердоган

Президентът Румен Радев е сложил непосредствено въпроса за отплата за парцелите на тракийските бежанци пред президента на Република Турция Реджеп Ердоган. Това заяви президентът довечера в историческата околност ”Петрова равнища ”. Там той взе участие в Националния възпоменателен събор във връзка 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
Румен Радев сподели, че ще продължава да изисква ясни отговори, когато историческите обстоятелства се подценяват и слагат под подозрение.

В словото си Радев акцентира, че никой не може да пренапише по-добре и по-вярно да придвижи във времето загатна от освободителните битки на Тракия и Македония от потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална концепция.

На 29 юли 1903 година в местността " Петрова равнища " 300 делегати, воеводи и четници вземат решение за оповестяване на Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 6 август. През 1958 година на поляната, където се е състоял конгресът, е издигнат монумент в памет на починалите герои.

През 2003 година, в чест на 100-годишнината от въстанието, е издигната черква, наречена " Света Петка ". На Петрова равнища има и музейна експозиция със фотоси, оръжия и документи от освободителните битки на българите от Тракия и Македония.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР