Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които се

...
Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които се
Коментари Харесай

Румен Радев няма да налага вето върху промените в Закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета

Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които се одобряват измененията в закона за изключителното състояние и актуализацията на бюджета. Това потвърдиха за " 24 часа " от " Дондуков " 2.
На 3 април президентът Радев излезе с изказване, което беше разтълкувано от мнозина като сигнал, че ще наложи несъгласие върху измененията. " Вече 20 дни сме в изключително състояние, а държавното управление предлага удължение до 13 май, решение ще вземат народните представители. Мизерията обаче не е избавление от вируса. Считам, че държавното управление дължи безапелационна информация за резултата на изключителното състояние ", сподели тогава Румен Радев. Според него изключителните ограничавания са довели до социална парализа и са отключили невиждана рецесия. „ Безработицата пораства с часове, хиляди предприятия стопират работа, доста българи се нуждаят от помощ. Вече загатнах, че гладът може скоро да надделее над страха “, разяснява още президентът.
Думите му провокираха острата реакция от страна на премиера Бойко Борисов, който разгласи, че в случай че текстовете бъдат спрени от президента, парламентарната група на ГЕРБ ще напусне Народното събрание. „ Защо не му зададохте въпроса: " Против ли е изключителното състояние, да го махне? " Или няма там въпроси? Ето това е цензура. Аз съм подложен на всевъзможни въпроси от заран до вечер - каква цензура, всичко е онлайн, удари ме с микрофона, в случай че искаш - онлайн си. Единственото прието в света е обществена изолираност, физическа изолираност “, безапелационен беше тогава министър-председателят.
Очаква се измененията да бъдат обнародвани в ексклузивен брой на " Държавен вестник " още на следващия ден. С измененията в закона за изключителното състояние се разписват новите ограничения за поддръжката на бизнеса и страната. Сред тях са поемането на осигуровките от страната по схемата 60/40, прекъсването на периоди за наказателни лихви, унищожаване на наемите на държавни и общински парцели за времето на изключителното състояние и други.
В новите текстове се понижава и цената на санкциите за неспазване на ограниченията, разпоредени от здравния министър – от 5000 на сред 300 и 1000 лв.. С актуализацията на бюджета се подвигна и прага за взимане на външен заем до 10 милиарда лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР