Президентът Румен Радев е нарушил закона, когато през 2014 г.

...
Президентът Румен Радев е нарушил закона, когато през 2014 г.
Коментари Харесай

Плевнелиев: Радев е нарушил закона, а ако отиде в Русия, ще наруши и националния интерес

Президентът Румен Радев е нарушил закона, когато през 2014 година като началник на Военновъздушните сили (ВВС) е назначил за пиар " доближена нему девойка ". Това е още една причина Радев да се бори за втори мандат, тъй като имунитетът му като държавен глава ще падне през 2024 година и тогава ще би трябвало да понесе отговорност за нарушаването си. Това мнение изрази пред Нова телевизия президентът на страната сред 2012 и 2017 година Росен Плевнелиев.

Става дума за назначението на сегашната брачна половинка на президента Десислава Радева (през 2014 година Генчева) на втори щат във Военновъздушни сили като пиар и даването й на ведомствено жилище. Антикорупционната комисия към този момент се произнесе, че няма спор на ползи, само че предходната седмица прокуратурата популяризира записи от диалога сред президента и настоящия началник на Военновъздушни сили, в който се разисква какви документи са предоставени и ще се дават за инспекцията, а Радев желае да бъде държан в течение за хода й.

По думите на Плевнелиев въпросът е просташки, само че сегашният министър на защитата би трябвало да показа пред обществото обстоятелствата, с които разполага, с цел да са наясно хората.

Плевнелиев сподели, че " има доста други мотиви Радев да има проблеми " като съгласно него не споделя своите цели с Народното събрание, не е обединител на нацията и не работи в народен интерес, както му вменява конституцията. Предупреди, че " в случай че на 9 май отиде в Москва, както е дал поръчка, ще наруши трагично националния интерес на България " и ще обслужи съветския народен интерес.

" Имаме пропуснат, профукан, провален мандат ", сподели Плевнелиев и добави, че през трите години отпред на страната Радев е полагал старания само, с цел да се бори за властта, да се опълчва на държавното управление и Народното събрание и да се изживява като честен стожер. " Факт е, че президентът е нарушил закона, точка! И всички негови приказки за господство на закона, че е опция на системата, се провалиха ", съобщи той.

Според Плевнелиев, в случай че Радев реши да прави лична партия, каквото желание личало от държанието му, " ще обслужи ГЕРБ ужасно ", тъй като никой държавен глава в България който е опитал, не е съумял.

Помолен да разяснява хода на прокуратурата с публикуването на телефонен диалог на президента, записан със специфични разследващи средства, президентът Плевнелиев прикани Висшият правосъден съвет да изследва проблема и да отговори дали оповестението им е законно или не. Добави също, че " прожектирането на този проблем като комфортен конфликт сред президента и основния прокурор не надграждат нашата народна власт ".

Плевнелиев похвали прокуратурата, че " работи на високи обороти, дава се поръчка за деяние на всички фронтове " като имаше поради и акциите против хазартния бизнес на Васил Божков. " Това е положително желание, въпросът е, че откакто прокуратурата може да стигне до президент и до най-богатия, когато има подозрение, че е нарушил закона, това е добре, тъй като никой не е ваксиниран, въпросът е да стигне до всички " и да покаже, че не работи изборно. " Притеснявам се не толкоз от свърхактивността и от това, че се работи по-скоро показно, а терзанието ми е до каква степен тези медийни акции са подплатени с доказателства, тъй че да има правдивост ", добави той.

" Добрата вест е, че даже и късно, се работи и се стига до най-високите равнища в страната, самата поръчка на прокуратурата, че може да работи на тези равнища, заслужава нашата поддръжка, само че прокуратурата би трябвало да даде образец за правда по всички посоки, нужни са синхронизирани дейности по всички равнища в страната - Народно заседание, прокуратурата, съдът, тъй че тези 500 млн. лева да ги възстановим ", сподели Плевнелиев.

Според него е спекулативна доктрина, че някой от Вашингтон или Берлин е решил да се разправи с някой в България и това е обяснението за офанзивата против Божков, който в продължение на години изглеждаше недостижим. Според Плевнелиев обяснението е, че прокуратурата се е задействала по сигнал. Изрази огорчението си от това, че до момента институциите са оставали бездейни и са разрешили източваните на въпросните 500 млн. лева, както ги пресмята прокуратурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР