Президентът Румен Радев е наложил вето върху при неизпълнение на

...
Президентът Румен Радев е наложил вето върху при неизпълнение на
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху двойната неустойка за бърз кредит

Президентът Румен Радев е наложил несъгласие върху при несъблюдение на договорни условия за бърз заем, оповестиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава връща за ново разглеждане текст от измененията в Закона за Данък добавена стойност, с които сред първо и второ четене бе вмъкнато предлагането на самостоятелния народен представител Спас Панчев.

То гласи, че финансовите институции, разнообразни от банки, могат да начисляват " разноски при несъблюдение на отговорностите си по контракта за заем " в размер, не по-голям от двукратния размер на главницата. Това на процедура е наказателна клауза, която се явява нилихвен разход по заема.

Ако текстът не бъде анулиран, излиза, че при изтеглен заем от 500 лева и несъблюдение на някое от изискванията в контракта – да вземем за пример да се обезпечи гарант в границите на три дни, единствено след няколко дни задължението на клиента може да нарасне с 1000 лева и да стане общо 1500 лева за по-малко от седмица. След това, в случай че кредитополучателят стартира да изпитва усложнения да връща сходна сума, върху нея стартира да тече неустойката за просрочие (10% годишно). Това е настрана от постоянната рента по заема, която по закон може да е най-много 50% на годишна база.

На всичкото от горната страна, в гласувания текст бе записано, че въпросните разноски за несъблюдение на отговорности по контракта не се смятат за " несъразмерни " по силата на Закона за отбрана на потребителите или " накърняващи положителните нрави " по Закона за отговорностите и договорите. От правна позиция това е опит да се дерогират съществуващите законови отбрани против нападателните практики на компаниите за бързи пари да надуват отговорностите на клиентите си безкрайно, откакто беше въведен таван върху лихвата от 50%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР