Президентът Румен Радев е на официално посещение в Австрия по

...
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Австрия по
Коментари Харесай

Президентът Радев се срещна с българската общност в Австрия

Президентът Румен Радев е на публично посещаване в Австрия по покана на своя сътрудник Александър Ван дер Белен. Официалните диалози са на следващия ден, а довечера българският държавен глава се срещна с представители на българската общественост във Виена.

Президентът Румен Радев похвали нашите сънародници, че генерации наред съумяват да основат в австрийското общество положително име и престиж на работливи, честни и надарени хора. А също по този начин поддържат здрава връзка с родината и разпространяват българската просвета и обичаи.
Венета Табакова: Имаме два фолклорни ансамбъла, имаме също един хор, който се занимава с български песни, имаме три български учебни заведения.
Официалната статистика демонстрира, че в Австрия живеят към 27 500 българи, като броят им трайно нараства. По неофициални данни обаче те са най-малко 35 000 души.

На срещата президентът показа концепцията си за въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба у нас. По този мотив на следващия ден ще се срещне с представители на австрийския Конституционния съд, с цел да се запознае с техния опит. Представи и концепцията си за предоставяне на опция на българи с двойно поданство да имат право да се кандидатират за депутати, президент, вицепрезидент.
Румен Радев: Огромна част от българите са отвън страната. И в случай че на тези хора, придобили познания и опит в обществени, стопански, политически системи - доста по-развити от нашите, им се даде правото да вземат участие в политическия живот, това ще бъде плюс за България.
Карл Блеха е ръководител на Австрийско-българското сдружение, чиято съществена цел е да предизвиква другарството сред хората в Европа. Заместник-председател е меценатът Хервиг Хадвигер. За приноса им в популяризирането на българското изкуството, Румен Радев ги награди с почетния знак на президента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР