Президентът Румен Радев е готов да назначава директора на антикорупционния

...
Президентът Румен Радев е готов да назначава директора на антикорупционния
Коментари Харесай

Румен Радев е готов да назначава директора на антикорупционния орган

Президентът Румен Радев е подготвен да назначава шефа на антикорупционния орган. Това съобщи самият той пред публицисти.

Управляващи и съпротива се разграничават в концепцията кой да назначава управлението на антикорупционната комисия - от ГЕРБ желаят това да е Народното събрание, а Българска социалистическа партия са безапелационни, че отговорността би трябвало да бъде на президента.

В законопроекта на министерство на правораздаването, подсилен и от ГЕРБ, водещата роля е на Народното събрание. Председателят на комисията предлагаме да се избира от Народното събрание по предложение на народните представители, уточни министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Цветан Цветанов добави, че това е още една спомагателна гаранция за отделянето на по този начин наречената политическа интервенция.

Въпреки това, планът отнесе доста рецензии от професионалната общественост и политическите съперници.

„ Ако на тази комисия бъде позволено да има СРС, страната ще има три механически централи които могат да ги имат и ползват. Въпросът за контрола би трябвало да си го сложи всеки един от нас”, уточни основният прокурор Стори Цацаров.

Според Хамид Хамид по този начин се основава паралелна конструкция и се навяват мемоари от едно време. „ Изразявам удовлетворение че във вашия план към този момент най-малко липсва фигурата на анонимния клеветник”, сподели той.

По-късно през днешния ден водачите на левицата отидоха при президента, с цел да обсъдят антикорупционния закон. Категорични са, че няма да правят отстъпка от това да се назначава управлението от президента и да има проверяващи функционалности този орган.

Самият президент разгласи, че е разумно да взе участие в назначението. " Здравата институционална логичност изисква назначението на ръководителя да става с присъединяване на президента ", съобщи Румен Радев.

Президентът привиква на 9 октомври консултативния съвет за национална сигурност по тази тематика. Към този миг се чака законопроектът да е на фаза първо четене и може да бъде променян.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР