Президентът Румен Радев е до Доналд Тръмп на общата снимка

...
Президентът Румен Радев е до Доналд Тръмп на общата снимка
Коментари Харесай

Радев до Тръмп на общата снимка на лидерите на НАТО в Бъкингамския дворец

Президентът Румен Радев е до Доналд Тръмп на общата фотография преди формалната вечеря на водачите на НАТО в Бъкингамския замък нощес.

Кралица Елизабет Втора даде банкет в чест на държавните и държавните ръководители на страните членки на НАТО и техните съпруги. В двореца бяха и българският президент и брачната половинка му – Десислава Радева.

На общата фотография преди приема по случай 70-годишнината на Алианса президентът Румен Радев е ситуиран до американския си сътрудник Доналд Тръмп. Над него е министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, а от другата му страна – министър-председателят на Белгия Софи Уилямс.

На стола до Тръмп е седнал английския престолонаследник принц Чарлз, до момента в който домакинята – кралица Елизабет, е ситуирана централно. Между тях пък се намира генералният секретар на НАТО – Йенс Столтенберг, съобщи NOVA.

Днес Румен Радев, който управлява българската делегация за срещата, ще взе участие в съвещанието на Северноатлантическия съвет на ниво държавни и държавни ръководители.

Работната сесия на двудневната Среща на върха на алианса ще бъде в хотел "Гроув " в голф комплекс край английската столица. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от основаването на НАТО. Очаква се президентът Радев да има и двустранни срещи.

В делегацията, водена от българския държавен глава, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

НАТО през днешния ден за първи път публично ще признае провокациите, които слага Китай пред алианса, съобщи Франс прес.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обаче се опълчва на това Пекин да бъде посочван като нов съперник.

"Китай разполага с втория по величина бюджет за защита в света и има доста нови и модерни благоприятни условия, измежду които ракети с огромен обхват, които могат да доближат до всяка точка в Европа и Съединените щати ", акцентира Столтенберг няколко часа преди началото на срещата на върха в Лондон. Лидерите на 29-те страни членки на НАТО се чака да подпишат през днешния ден взаимна декларация, признаваща "възможностите и провокациите ", поставяни от Китай. Планира се те да одобрят и отчет, съдържащ проект за деяние на НАТО по отношение на Пекин. "Целта не е да бъде основан нов съперник, а да проучваме, разберем и отговорим по уравновесен метод на провокациите, които слага Китай ", безапелационен бе Столтенберг. Пекин е упрекван в осъществяването на хакерски атаки против Европа и в промишлен шпионаж, което може да се отрази на сигурността на страните от алианса, посочи генералният секретар.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР