Президентът Румен Радев е дал съгласието си шефката на кабинета

...
Президентът Румен Радев е дал съгласието си шефката на кабинета
Коментари Харесай

Румен Радев е одобрил Румяна Бъчварова за посланик в Израел

Президентът Румен Радев е дал единодушието си шефката на кабинета на премиера Бойко Борисов и някогашен вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова да е новият български дипломат в Израел.

Информацията бе доказана пред " 24 часа " от два самостоятелни източника от президентството и Министерството на външните работи.

Бъчварова бе един от препъникамъните в траялото над половин година координиране сред държавното управление и президента на новите посланически назначения.

Шефката на кабинета на министър-председателя ще размени в Тел Авив Димитър Михайлов.

В края на предходната седмица от президентството оповестиха, че са дали единодушието си и за нов дипломат в Лондон, само че без да показват името му. Това би трябвало да е някогашният ни първи посланик в Париж и Рим и длъжностен министър председател през 2013 година Марин Райков.

Вече е контрактувано и преместването на посланика ни в Берлин Ради Найденов в Швейцария. Той е кандидатура на президента Радев като бе и длъжностен външен министър през 2017 година в кабинета на Огнян Герджиков. Новата ни посланичка в Берлин Елена Щекерлетова застъпи на поста си в понеделник.

Повече от половин година президентът Румен Радев блокираше въртележката на посланиците, защото бе несъгласен с предложенията на държавното управление. Главното му несъгласие е против предлагането за Париж да замине зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк като президентът желае да наложи Петко Драганов. Все още не е ясно дали за този пост има координиране. В края на предходната седмица обаче външната министърка Екатерина Захариева направи обществена забележка на Радев, че бави посланиците, макар че държавното управление скоростно се е съгласило да прати в Москва неговия претендент Атанас Кръстин.

Заради забавената ротация България остана без дипломат в Лондон в разгара на Брекзит. Досегашният Константин Димитров се прибра в България, а новият надали ще успее да замине преди 30 март, когато Англия ще напусне Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР