Президентът Румен Радев днес и утре е на работно посещение

...
Президентът Румен Радев днес и утре е на работно посещение
Коментари Харесай

Инициативата Три морета събра 12 президенти в Букурещ

Президентът Румен Радев през днешния ден и на следващия ден е на работно посещаване в столицата на Румъния Букурещ, където стартира срещата на върха на самодейността " Три морета ". Форумът събра 12 президенти на страни, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Инициативата " Три морета " се събира за четвърти път и има за цел да насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност на страните от Източна Европа. В нея си дават среща президентите на Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Унгария.

В работата на форума за първи път ще вземе присъединяване и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Президентът на България Румен Радев съобщи минути преди форума: България взе участие с три плана - това е тунелът под Петрохан, рехабилитация на жп връзката Русе-Варна и газохранилището в Чирен -разширяване на неговия потенциал. Бъдещето на тази самодейност зависи от това дали ще успеем да излезем от политическото говорене. Без интеграция ние не можем дa чакаме една по-бърза конвергенция, изтриване на големите разлики, които към момента съществуват сред Източна и Западна Европа.
В рамките на срещата на върха в Букурещ за първи път се организира бизнес конгрес, на който се преглеждат опциите за реализация на взаимни планове в региона на районната съгласуваност.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР