Президентът Румен Радев © Юлия Лазарова Няколко свързани политически сюжета

...
Президентът Румен Радев © Юлия Лазарова Няколко свързани политически сюжета
Коментари Харесай

Вечерни новини: Радев върна назначението на Гешев за главен прокурор, отпадането на мониторинга засега е несигурно

Президентът Румен Радев

© Юлия Лазарова Няколко свързани политически сюжета белязоха днешния ден, измежду които водещо е решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Ето и какво се случи през днешния ден:

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Президентът върна на Висш съдебен съвет предлагането за назначение на Гешев за основен прокурор

Новината в резюме: Президентът разгласи, че връща на Висш съдебен съвет предлагането за назначение на Иван Гешев за нов основен прокурор. Така назначението му ще се забави, само че надали ще има по-значителни последици.

Какви са претекстовете? Радев се стимулира с порочната процедура по избора на Гешев – извършена с една единствена номинация и лишена от състезателност. Това е станало със съучастието на изпълнителната власт в лицето на правосъдния министър, който по този начин и не предложи други номинации. На второ място, без да разяснява личността на Гешев, Радев подчертава върху отрицателните оценки на неправителствения бранш и професионалните организации, като означи, че това слага под подозрение публичното доверие към него и компрометира престижа на този пост. Същевременно, за Гешев е имало масирана служебна и институционална поддръжка, която е заглушила другите позиции.

Какво следва? Висш съдебен съвет може и най-вероятно ще прегласува решението си, както негови членове, включително самият сегашен основен прокурор Сотир Цацаров, към този момент потвърдиха това. При наново върната кандидатура президентът е задължен по Конституция да подпише указа, което значи и в идващите 7 години държавното обвиняване да се ръководи от мощно противоречивата фигура на Иван Гешев. Все отново теоретично има възможност при второто гласоподаване във Висш съдебен съвет Гешев да не събере нужното болшинство от най-малко 17 гласа и тогава ще би трябвало да се отвори нова процедура и да се предлагат и други претенденти.

Не бива се изключва и опцията за друго развиване поради мощното напрежение към този избор и продължаващото наблюдаване на европейските институции – Европейска комисия и Съвета на Европа.

МЕЖДУВРЕМЕННО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА

Точно във връзка основния прокурор на двудневно посещаване в София е делегация на Венецианската комисия. Целта е да разиска с управляващите в страната казуса с практическата безконтролност и всевластие на фигурата на основния обвинител в България и подготвяния от ръководещите законопроект сякаш за ограничението им. Премиерът Борисов се срещна с участниците в делегацията през днешния ден, като ги увери, че върховенството на закона било приоритет на ръководството му и посочи, че България била изпълнила всички рекомендации от Механизма за съдействие и инспекция, прочут просто като " мониторинга на Европейска комисия ".

Отпадането на мониторинга обаче още виси в неустановеност, откакто преди две седмици Брюксел разгласи, че е подготвен да отстрани наблюдението над страната, само че желае да чуе и мнението на страните-членки и на евродепутатите. Вчера дипломатите на 27-те още веднъж обсъждаха позицията си по въпроса, само че по информация на " Капитал " обстановката не е по-различна от първата им среща по тематиката, когато стана ясно, че десетина страни са скептични за отпадането на механизма, а някои от тях - като Франция, Холандия и Дания, са остро срещу. Днес тематиката бе на дневен ред и в комисия на Европарламента, а в идващите седмици може да се стигне и до спор в пленарната зала.

Националното заседание на ГЕРБ

Фотограф: Юлия Лазарова
Националното заседание на ГЕРБ с всички новоизбрани кметове на партията бе друга " забавна " тематика от деня. Участниците чакаха от водача Борисов строго мъмрене, промени и искане на оставки за по-слабите резултати в доста места, само че вместо това той се " скара " на... " Демократична България ", чието управление съгласно него непростимо подкрепило Манолова вместо Фандъкова ( " Демократична България ", както и самостоятелният Борисов Бонев в действителност не поддържаха нито една от двете и последователите им гласоподаваха по съвест, само че съгласно екзит-полове по-голяма част от тях са предпочели Манолова вместо Фандъкова за балотажа - бел.ред.). Първи пък звук зададе Росен Плевнелиев, който иронично предложи " Демократична България " да си избере Мая Манолова за началник. "

И с цел да е сцената цялостна самата Мая Манолова внесе в съда иск за 15 хиляди лева за клюка против премиера Борисов. Повод са думите на министър-председателя в утринния блок на bTV от последния ден на предизборната акция. Тогава Борисов изясни, че засегнат човек му разказал, че при посещаване в кв. Волуяк Манолова е правила " уйдурми " с роми, като са се спазарили те да кажат, че от ГЕРБ са им платили, с цел да гласоподават за Фандъкова.

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ В ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ

Еврокомисията намали прогнозата си за икономическия напредък в България от 3.4% до 3% през 2020 година и до 2.9% през 2021 година в унисон с общата наклонност на закъснение в Европейски Съюз и еврозоната.

Проектобюджетите на държавното публично обезпечаване и на НЗОК за 2020 година бяха признати на първо четене от отрасловите комисии в Народното събрание, продължава разискването на държавния бюджет, само че изненади не се чакат и евентуално той също ще бъде признат до края на деня.

Водещите борсови показатели на Уолстрийт - S&P 500 and Dow Jones, доближиха нови върхове при започване на търговията поради оптимистичните вести към договарянията сред Съединени американски щати и Китай - съгласно Пекин двете страни са се разбрали да отстранен поетапно митата, до момента в който доближават постигането на първата фаза от комерсиалната договорка.

Двудневна стачка на кабинния личен състав на Lufthansa през днешния ден и на следващия ден ще засегне общо 1300 полета, включително и тези от Германия до България и назад, като самолетната компания изготвя различно разписание и пасажерите могат да намерят информация за полета си и варианти за гратис пререзервиране на уеб страницата на превозвача.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

" Климатична стачка " стана дума на годината на речника Collins

[Reuters]
" Климатична стачка " е думата на годината на речника Collins. Тази форма на митинг води началото си от климатичната конференция в Париж през 2015 година, само че набра известност преди година, когато шведската екоативистка Грета Тунберг стартира да стачкува всеки петък, вместо да върви на учебно заведение. Примерът ѝ болести младежи по целия свят. Според екипа на Collins има многократно нарастване на използването на фразата през 2019 година

Много от останалите думи-финалисти са родени от културата в обществените мрежи, новата (дез)информационна действителност или носят антидискриминационен смисъл. Сред тях са да вземем за пример BoPo (Body Positive или да се гордееш с тялото си, макар минусите му), cancel (демонстративно да спра да отвръщам на някого в обществените мрежи), entryist (човек, който влиза в дадена партия за да промени правилата ѝ), nonbinary (полова или полова еднаквост отвън полярните категории мъж-жена, хетеро-хомосексуален), deepfake (технология за доста реалистично подправяне на фотоси и видео) и други
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР