Президентът Румен Радев © Надежда Чипева Още по темата С

...
Президентът Румен Радев © Надежда Чипева Още по темата С
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона "Пеевски" за КТБ

Президентът Румен Радев

© Надежда Чипева Още по тематиката
С поддръжката на ГЕРБ и Патриотите законът " Пеевски " за КТБ беше признат дефинитивно

Приетите промени в Закона за банковата неплатежоспособност ще важат със задна дата, което опонира на конституцията
9 фев 2018
Законът " Пеевски " добави още власт за синдиците на КТБ

ГЕРБ поддържа дейностите със задна дата, препоръчани от Движение за права и свободи
31 яну 2018
Ветото на президента: Да живее Съпротивата
от Дневник,2 яну 2018
Цитат на деня: Законът " Данчо Пеевски " е " да приберем имущество от КТБ, което не е в наши ръце "
от Дневник,8 дек 2017
Георги Ганев: Поправките " Пеевски " за КТБ са, с цел да вземат активи, които им се изплъзват

Икономистът от Центъра за демократични тактики пред " Дневник "
21 ное 2017
Законът " Пеевски " за КТБ мина в правната комисия с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи и с арогантни реплики против професори
от Дневник,16 ное 2017 Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона " Пеевски " за КТБ. Накратко претекстовете са два: няма изясненост каква ще е финансовата изгода и текстовете имат " назад деяние ", което е неприемливо.

Конкретните промени със задна дата вършат недействителни покупко-продажби и обезпечения по заеми в КТБ и затова съгласно адвокати опонират на конституцията. Поправките в Закона за банковата неплатежоспособност, с създатели депутатите от Движение за права и свободи Йордан Цонв, Хамид Хамид и Делян Пеевски, станали известни като закона " Пеевски " за КТБ бяха дефинитивно признати от националното заседание на 9 февруари с гласовете на ГЕРБ и Патриотите.

Досега всяко президентско несъгласие е било отхвърляно от ръководещите. В случая към претекстовете на Радев има препратки за противоконституционност, т.е. идващ ход може да сезиране на съда.

Без измерение

В претекстовете за ветото е посочено, че е належащо да се знаят " съответните измерения на последствията от признатия закон ". Там се споделя още, че " когато взема решение да приложи такава последна мярка, Народното събрание би следвало намерено да дебатира какъв брой са обезпеченията, които ще бъдат оскъдни, какъв брой са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат релативно недействителни, почти каква ще е цената, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след използването на закона ". Според президента единствено по този метод отбраната на публичния интерес, изтъквана като съществена цел на въпросните промени ще има съответни измерения.

Промени със задна дата

Законът " Пеевски " беше показан от създателите си като деяние против " вторичното плячкосване на КТБ ". Реално той би спомогнал за преодоляването на атрактивни сдружения, които при в този момент настоящото законодателство оставаха отвън обсега на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, като да вземем за пример " Петрол " или " Дунарит ".

Едната основна смяна е точно, че признатите ремонти в Закона за банковата неплатежоспособност ще важат със задна дата. Така се дава опция за повреждане на покупко-продажби, сключвани от 20 юни 2014 година (поставянето на банката под специфичен надзор) досега на осребряване на масата на несъстоятелността. Според адвокати този текст опонира на конституцията.

Друга от признатите промени планува оповестяването за недействителни на покупко-продажби, при които против взимане на банката, трансферирано на трето лице, в " рационален период " не са постъпили пари или имущество съгласно размера на дълга. За рационален период се смятат 6 месеца от сключването на договорката. При второто четене на поправките в правната комисия беше добавено, че синдиците ще могат да нападат и покупко-продажби с фирмени дялове, подписани до 5 година от несъстоятелността.

Ако депутатите преодолеят ветото и при новото гледане на измененията в Народното събрание след връщането им, президентът има право да сезира Конституционния съд като последваща стъпка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР